Ihanan tuoksuva ja maukas pähkinäinen briossileipä |
2 leipää
taikina
2 ½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa (2 tl kuivahiivaa)
1 ½ rkl sokeria
1 tl suolaa
2 kananmunaa
100 g huoneenlämpöistä voita
8 dl vehnäjauhoja
pähkinävoitäyte
200 g cashewpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
5 rkl ruohosipulia hienonnettuna
5 rkl basilikaa hienonnettuna
½ tl suolaa
½ tl sokeria (tai hunajaa)
n. 4 rkl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
sekä 100 g pähkinäsekoitusta (pistaasi, pekaani, hassel tms)
voiteluun
1 kananmuna
Valmista taikina. Lämmitä matai ito kädenlämpöiseksi ja laita yleiskoneen kulhoon. Lisää murennettu hiiva, sokeri ja suola. Käytä yleiskonetta, kunnes ainekset sekoittuvat. Lisää kananmunat yksitellen, sekoita. Lisää jauhot taikinaan vähitellen koneen käydessä. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia. Kuutioi huoneenlämpöinen voi ja lisää kuutiot erissä taikinaan- Vaivaa taikinaa vielä 10 minuuttia. Kohota kulhossa liinan alla noin tunti.
Valmista pähkinävoitäyte. Levitä cashewpähkinät leivinpaperin päälle pellille ja paahda 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia, varo ettet polta pähkinöitä. Jäähdytä. Laita paahdetut pähkinät, kuorittu valkosipulinkynsi, yrtit ja kuivamausteet sekä öljy tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja hienonna tasaiseksi tahnaksi. Tahnaan voi lisätä öljyä, että siitä saa notkean ja helposti levitettävän massan.
Rouhi pähkinäsekoitus karkeaksi, mutta pienehköksi rouheeksi veitsellä ja jätä odottamaan.
Vaivaa taikinasta työpöydällä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen, n. 30 x 50 cm, levy. Levitä puolet pähkinävoista levylle ja ripottele päälle puolet pähkinärouheesta. Kääri rullalle.
Kieputa taikina leikkauspinta ylöspäin letiksi |
Leikkaa taikinarulla pitkittäin halki mutta jätä toinen pää leikkaamatta halki. Kieputa leikkauspinta ylöspäin palmikoksi ja laita pellille. Voit halutessasi muotoilla palmikoidut leivät myös pyöreiksi rinkeleiksi leivinpaperoidulle pellille. Tee toinen leipä samoin. Kohota valmiita leipiä puolisen tuntia, voitele kananmunalla. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä.
Toinen satsi leipiä |
Resepti: Maku-lehti, jota olen muokannut ja se on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani tänään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti