8.7.2014

Pullakakku

Pullakakku eli kardemummakakku
Mummoni teki usein ihanaa kardemummakakkua, jonka runsaan kardemummainen maku pysyy edelleen mielessäni. Perin mummoni vuosikymmenien aikana keräämän ja kirjoittaman reseptiikan, mutta sen kardemummakakun reseptiä ei ole löytynyt. Ehkäpä mummo ei ollut koskaan kirjannut reseptiä ylös, vaan teki sen vuosikymmenien kokemuksella tai resepti on kadonnut tai se kulkee täysin eri nimellä... Vaikka olen kaikki reseptit käynyt useaan otteeseen läpi, ei mitään mummon lämpimäiseen verrattavaa reseptiä ole löytynyt, kuten ei myöskään sen taivaallisen saaripiirakan reseptiä... Niinpä päätin etsiä kardemummakakun reseptejä, josko niistä joku olisi tarpeeksi lähelle samanlainen. Kakku oli juuri sopivan paksua, siinä oli vahvan kardemumman maku ja pinnalla oli kaunis murupinta. Ensimmäisenä kokeilin Kinuskikissalta saamastani Kinuskikissan helpot suosikit -kirjasta Kardemummakakun reseptiä, joka kulkee myös nimellä pullakakku. Erona on mummoni kakkuun on se, että murun sijaan pinnalla on mantenia ja raesokeria. Nimensä veroisesti kakku on kuin pullaa, mutta etsimäni resepti se ei valitettavasti ollut. Niinpä luottoresepteihini päätyi taas uusi resepti, mutta sen Täydellisen Kardemummakakun reseptin etsiminen jatkuu edelleen. Mikäli sinulta löytyy (vanha) resepti, varsinkin jonka pinnalla on murua, vinkkaathan minulle! :)

10 palaa

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kardemummaa
2 dl maitoa
½ dl mantelirouhetta
½ dl raesokeria

Vuoraa pieni kakkuvuoka (halkaisija 20cm) leivinpaperilla. Vatkaa voi ja soekri vaahdoksi, vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina vuokaa, ripottele pinnalle mantelirouhe ja raesokeri. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, mikäli kakku saa liikaa väriä. Tarjoile haaleana.

Herkullista! Pullakakku maistui todellakin pullalta, mutta se valmistuu niin paljon nopeammin ja ilman kohotteluja. Vein kakun tuliaisiksi perheelleni ja erityisesti pikkuveljeni tykästyi pullakakun makuun. Niin paljon, että sitä piti tehdä uudelleen. Mutta koska tavoitteenani on löytää se oikea resepti, päädyin kokeilemaan toista reseptiä. Siitä joskus myöhemmin lisää :)

Paksu siivu pullakakkua maistuu maitolasillisen tai kahvimukillisen kanssa!
Kiitos Kinuskikissalle ihanasta kirjasta! Kirja on pullollaan ihania reseptejä ja kauniita kuvia, joten uskon monen reseptin päätyvän kokeiluun omassakin keittiössäni. Suosittelen kirjaa myös kaikille hyviä perusteoksia kaipaaville ja vaikkapa kotoa pois muuttaville nuorille, sillä näiden ohjeiden ansiosta jokainen voi loistaa keittiötaidoillaan.

3 kommenttia:

  1. Näyttää tosi herkulliselle! Luulin otsikon perusteella, että nyt tulee vastaan jossain muuallakin kuin äitini kahvipöydässä kakku, jota meillä kutsutaan pullakakuksi. Kakku on kyllä rakenteeltaan ihan kakkumainen, mutta siihen käytetään tavallista pullataikinaa, jota sitten jatketaan muilla aineksilla. Ohje juontanee juurensa aikaan, jolloin samana päivänä leivottiin paljon. En ole tuohon äitini pullakakkuun missään muualla vielä koskaan törmännyt, enkä edes tiedä, mistä ohje on peräisin.
    Seuraan blogiasi säännöllisesti, vaikka en ole juuri kommentoinut (olenkohan koskaan?), ja aika moni reseptisi on siirtynyt käyttööni, mm. erinomainen pataleipä. Tykkään, kun käytät paljon "tavallisia" aineksia ja reseptisi ovat konstailemattomia!

    VastaaPoista
  2. Meni seurantaan tämä blogi. Hyviä ja simppeleitä reseptejä joita esim. kesälomalla juuri kaipaakin.

    VastaaPoista
  3. Kaarina Roinisen leivontakirjassa on hyvä kardemummapulla kakun ohje.Jos löydät sen, niin suosittelen kokeilemaan. Olen nyt mökillä ja kirja on kaupungissa, en voi antaa ohjetta vähään aikaan... :(

    VastaaPoista