21.4.2014

Soijarouhelasagne

Tumma soijarouhe päätyi lasagneen, omakasvattamat chilintaimat saavat vielä odotella satoaan
Olin teinivuosina, eli joskus reilut kymmenen vuotta sitten, parin vuoden ajan lakto-ovovegetaristi. Silloin tuli useinkin kokkailtua soijatuotteista ruokaa, lähinnä ehkä kastikkeita ja makaroonilaatikkoa. Sittemmin rupesin taas syömään lihaa ja proteiinitarve täyttyi lihalla. Harmi ettei kasvisruokavuosiltani ole oikein tallessa reseptiikkaa, olisi hauskaa nähdä, mitä silloin tuli kokkailtua. Toisaalta soijatuotteiden valikoimakin on laajentunut sen jälkeen huomattavasti, sillä teinivuosiltani muistan lähinnä tumman ja vaalean soijarouheen, kun taas nyt löytyy rouheiden lisäksi suikaleita, fileitä, hiutaleita, paloja ja vaikka mitä! Tunnetuin soijatuotemerkki lienee Soyappétit ja heiltä löytyy kaikkia edellä mainitsemiani soijatuotteita. Minä käytin soijaa tällä kertaa lasagnen tekemiseen, sillä onhan lasagne yksi suomalaisten lemppariruokia - myös minun. Lopputuloksella olisi saanut helposti huijattua vannoutunutta lihansyöjää ja yhden kastikkeen taktiikalla valmistettuna se on nopeaakin.

4-6 annosta

1½ dl tummaa soijarouhetta
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl voita
1 sipuli
½ punainen paprika
2 valkosipulinkynttä
½ pieni kesäkurpitsa
2 dl punaviiniä
500 g paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl kuohukermaa
2 oksaa tuoretta rosmariinia
oreganoa
mustapippuria
suolaa
ripaus sokeria
n. 12 lasagnelevyä
200 g juustoraastetta

Mittaa soijarouhe ja vesi pieneen kattilaan, lisää mukaan kasvisliemikuutio ja keitä muutama minuutti. Valuta tarvittaessa ylimääräinen neste pois. Pilko vihannekset pieneksi silpuksi. Kuumenna iso kasari ja sulata siinä nokare voita. Kaada pannulle soijarouhe ja paista sitä hetki, että ylimääräinen neste kaikkoaa. Kippaa mukaan kasvikset ja anna hautua kypsäksi miedolla lämmöllä, lisää samaan aikaan myös mausteet pannulle. Lisää pannulle punaviini ja anna sen haihtua kokonaan, lisää sen jälkeen paseerattu tomaatti ja tomaattipyre. Anna hautua puolisen tuntia miedolla lämmöllä. Lisää kuohukerma ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Anna hautua hetki. Kauho uunivuoan pohjalle tasainen kerros kastiketta, ripottele päälle juustoraastetta ja asettele päälle lasagnelevyjä. Toista pari kertaa ja jätä päällimmäiseksi kerros kastiketta ja juustoa. Paista 175-asteisessa  uunissa puolisen tuntia tai kunnes ruoka on kauniin ruskeaa ja lasagnelevyt ovat kypsyneet. Halutessasi voit myös antaa ruoan vetäytyä kasaamisen ja paistamisen välillä pari tuntia, kuten itse tein. Tällöin lasagnelevyt ovat pehmenneet jo mukavasti ja uunitukseen menee vähemmän aikaa. Anna vetäytyä hetki ja tarjoile lasagnen lisänä raikasta salaattia.

Olipas se hyvää! Soijarouhe on näppärä korvike jauhelihalle, eikä se koostumukseltaan paljoa eroa varsinkaan kastikkeissa jauhelihasta. Hyvällä maustamisella itsessään melko mauttomasta soijasta saa varsin oivaa ruokaa ja onhan se myös edullisempaa, kuin liha. Lisäksi soijarouhe on riittoisaa, sillä 500g rouhepakkauksesta kokkaa monen monta kertaa. Mielestäni parisen desiä kuivaa soijarouhetta vastaa kokkauksessa 400g jauhelihaa ja käytännössä tuo pussi ei ole vajunut melkein ollenkaan... Nyt kun soijatuotteita on useaa eri sorttia kaapissa, tulee kokeiltua erilaisia ruokia niistä. Ajattelin tehdä ainakin makaroonilaatikkoa, "läskisoossia" ja "broileri"kastiketta. Oletko sinä kokkaillut soijasta? Jos olet, niin mitä olet tehnyt siitä? Ja jos et ole vielä kerennyt kokeilemaan, niin onko joku tietty syy ollut siihen? Minä ainakin olen sitä mieltä, että soijatuotteita voi käyttää kuten jauhelihaa, lihaa tai kanaa :)

Soijarouhelasagne ja fetasalaatti
***

Yhteistyössä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti