14.6.2013

Uunibataatit ja palvikinkkutäyte

Uunissa kypsennettyä bataattia ja kylmää kinkkukastiketta
Bataatti valtaa enemmän ja enemmän tilaa jääkaapistani, melkeinpä perunan syrjäyttäen. Tällä kertaa leikkelin bataatin siivuiksi pellille, maustoin ja annoin hautua kypsäksi uunissa samalla, kun pyöräytin kastikkeen ja annoin sen tekeytyä jääkaapissa. Herkullista ja hauskaa vaihtelua uuniperunoille!

2 annosta

1 pieni bataatti
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
juoksevaa hunajaa

kinkkutäyte
150 g ranskankermaa
150 g hyvää palvattua kinkkua
1 suolakurkku
1 pieni paprika
1 pieni (puna)sipuli
suolaa
mustapippuria

Kuori bataatti ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi siivuiksi uunipellille. Voitele bataattisiivut öljyllä, ripottele pinnalle suolaa ja pippuria, lorota päälle juoksevaa hunajaa. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes siivut ovat kypsiä ja saaneet vähän väriä, olisikohan aikaa mennyt reilut puoli tuntia. Tee bataattien paistuessa täyte. Sekoita kulhossa notkistettuun ranskankermaan hienoksi pilkotut kinkut, suolakurkut ja paprikat sekä hienonnettu sipuli. Mausta ja maista, lisää tarvittaessa mausteita. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua. Tarjoile bataattilohkojen kanssa kinkkutäytettä, lautaselle sopii hyvin myös rapea leipä ja raikas salaatti.

Olipas hyvää! Bataatista tuli mukavan paahteista ja maukasta, joskin hunajan voisi korvata siirapillakin. Mausteita voi laittaa oman maun mukaan: chiliä, yrttejä, valkosipulia... Kylmä kinkkutäyte toimi hyvin siivujen lisukkeena, mutta bataattisiivut ovat myös sellaisenaan mainio lisuke vaikkapa pihville tai muulle liharuoalle. Ja pitäähän sitä pikkubataatti joskus valmistaa isona möhkäleenä, niinkuin rosamundapottu konsanaan. Siivut valmistuvat huomattavasti nopeampaan nälkäiselle kokkaajalle, kuin kokonainen peruna tai bataatti, joiden uunitus vie vähimmilläänkin tunnin aikaa.

3 kommenttia:

  1. Minä syön ehkä perunaa kerran pari vuodessa,mutta bataattia viikottain.On se vaan niin hyvää!

    VastaaPoista
  2. Mä totuttelen. Bataatti on niin makea mun makuun, mutta kyllä tässä hiljalleen.. Usein lohkoperunoiden kanssa tulee laitettua, tai kanakeittoon.
    Toissapäivänä tein uunibataattia lohkoina mutta ei vain kolahda.
    Mutta totuinhan oliiveihin ja sieniinkin joten jatkan harjoituksia ;)

    Täyte kuulostaa hyvältä, nami nami!! :)

    VastaaPoista
  3. Joo vaatiihan Se makeus totuttelua, mutta esimerkiksi uunijuureksiin lorottelen vielä siirappia tai hunajaa korostamaan makeutta, hihi :) tuon tyylisiä täytteitä teen tosi usein: voileipäkakkuihin, uuniperunalle, leipiin, pieniin suolapaloihin jne. Toimii!

    VastaaPoista