2.6.2013

Timjamilihapullat

Keko herkullisia lihapullia
Yritin tehdä aiemmin keväällä elämäni pienimmän lihapullataikinan. Eihän se mennyt taaskaan niinkuin Strömsössä, joten onneksi pakastimesta löytyi vielä toinen jauhelihapaketti ja katastrofi tuli vältettyä. Lopputuloksena olikin sitten eittämättä yhdet elämäni onnistuneimmista lihapullista! Lihapulliin on kätevä upottaa vaikkapa nuokkuvat yrtit, tähän upposi timjamipuskan loput. Koristeeksi sitä nuokkuvaa oksaa ei kyllä olisi kannattanut laittaa... :) 

500 g naudan paistijauhelihaa
1 prk kermaviiliä (kermaa, maitoa, smetanaa...)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 1 dl korppujauhetta
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
1 kananmuna

Hienonna hyvin pieneksi silpuksi sipuli ja valkosipuli. Sekoita isossa kulhossa kermaviilin joukkoon sipulisilput, korppujauhe, kananmuna ja reilulla kädellä mausteita sekä hienoksi silputtu yrtti. Anna tekeytyä varttitunti. Sekoita joukkoon jauheliha ja vaivaa taikinaa tasaiseksi hyvä tovi, mitä pidempään sen parempi. Minä pyörittelin taikinaa käsin varmaan lähemmäs kymmenen minuuttia. Anna jauhelihamassan levätä hetki ja pyörittele se vedellä kostutetuin käsin sopivan kokoisiksi lihapulliksi leivinpaperoidulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi, noin parikymmentä minuuttia. Älä kuitenkaan paista liian kuiviksi. Tarjoile cocktail-paloina, muussin tai pastan kanssa.

Nam! Ihanan makuisia, timjami maistui mukavasti ja muutenkin kaikki oli kohdallaan. Mie olen sen verran tottunut tekemään lihapullia, että heittelen mutu-tuntumalla suolat ja mausteet taikinaan, mutta halutessaan voi koepalan paistaa pannulla tai mikrossa maun varmistamiseksi. Ja sipulitkin voi kuullottaa ensin, jos tykkää. Mie söin lihapullia perunamuussin kanssa ja seuraavana päivänä siivutin niitä leivälle, päälle sipaisin sinappia. Toimii! Pakko kyllä sanoa, että lihapullat on mulle yksi bravuuri, isotkin määrät katoaa syöjien suihin ihan hetkessä ja harvoin jää seuraavaan päivään tai pakastimeen jemmattavaa. Lihapullien pyörittelykin on rentouttavaa touhua, mie tykkään vielä tehdä tosi pieniä lihapullia, joiden paistamiseen sitten tarvitaankin useampi pelti... Kuvaa lihapullatehtailusta ei nyt tietenkään löydy, kun kahden vanhan tietokoneen sisältö on ripoteltu jonnekin muualle kuin tämän uuden koneen sisään, eikä tietysti vanhassa arkistoblogissakaan ole kuvia nähtävillä. Jospa joskus saisi aikaiseksi nostettua vanhan reseptiikan löytymään myös uuden blogin kautta ja kirjoitettua uudelleen tänne parhaita reseptejä kuvineen. Muutamia vanhan blogin viimeisimpiä postauksia mie olenkin tänne laittanut, kuten vaikkapa tuo ihanan raikas key lime pie. Facebookissa kannattaa tulla tykkäämään Cebicin keittiöstä, saa ainakin vähän reaaliaikaisempaa infoa siitä, mitä täällä touhutaan. Nyt yritän kuitenkin taas panostaa tähän blogin ylläpitämiseen ja laitella reseptejä tulemaan! :)

2 kommenttia:

  1. Timjami sopiikin hyvin jauheliharuokiin.

    VastaaPoista
  2. Jep, se on ihan totta! Usein tulee laitettua jauhelihakastikkeeseenkin ja esim. lasagnessa toimii tosi hyvin :)

    VastaaPoista