13.6.2013

Grillatut hampurilaiset

Grillatut hampurilaiset ja uunipaahdetut perunat
Koulujen päättymisen, kesälomien alkamisen ja erityisesti alkaneen kesän kunniaksi järjestimme rakkaiden ystävieni kanssa grillibileet. Ison grillin loimussa viihtyisän pihan terassilla oli hyvä paistaa hampurilaisia, nauttia lämpimästä kesäillasta ja rupatella ystävien kanssa samalla kuohuviiniä siemaillen. Nyyttäriperiaatteella kokosimme tarjottavat kasaan ja ruokaa riitti vallan mainiosti, vaikka meitä oli yli kymmenen herkuttelemassa kesäillan antimista. Pienennän ohjeen neljälle hengelle sopivaksi, sillä harvemmin tarvitsee pelkästään jauhelihaa 1,6 kiloa tai pekonia neljää pakettia yhtä illallista varten... Grillissä hampurilaiset saavat ihanan maun ja jokainen voi tuunata omaa burgeriaan mieleisillä lisukkeilla, mutta onnistuuhan tämän herkun kasaaminen uunin tai liedenkin avulla. Herkullista grillauskesää kaikille!

4 annosta

400 g naudan jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

4 isoa hampurilaissämpylää
1 pkt cheddar-juustoviipaleita
1 pkt vuohenjuustoa
1 pkt pekonia
1 prk ananasta/tuore ananas
jääsalaattia
pari tomaattia
pari suolakurkkua
ketsuppia
sinappia
Hellmann's Real -majoneesia

kiinteitä perunoita
suolaa
mustapippuria
grillausmaustetta
öljyä

Ota jauheliha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillaamista ja valmistele kasvislisukkeet pilkkomalla ne valmiiksi vadille hampurilaisten kasaamista varten. Laita liha kulhoon ja vaivaa sitä käsin muutamia minuutteja. Jaa jauheliha neljään osaan ja taputtele liha pihveiksi käsien välissä, ota koolle mallia hampurilaissämpylästä. Öljyä grillin tasainen parilalevy tai pihvien pinnat ja paista ne kohtuullisen kuumassa lämmössä haluttuun kypsyyteen. Käännä pihvejä paistamisen aikana vain yhden kerran. Mausta paistamisen jälkeen reilulla pippurilla ja suolalla, halutessasi voit laittaa jo käännetyn pihvin päälle juustoviipaleen sulamaan. Paista ritilällä pekonit kypsiksi ja rapeiksi. Grillaa myös ananakset kypsiksi ja kauniin raidallisiksi. Pidä lämpimänä hampurilaisten kokoamiseen asti.

Pesu perunat ja tarvittaessa kuori ne. Leikkaa perunoista krouveja tikkuja. Laita perunatikut uunipellille ja lorauta päälle kunnolla öljyä ja mausta mieleisillä mausteilla. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi ja rapsakoiksi, noin puolisen tuntia. Pidä lämpimänä tarjoiluun asti.

Paahda halkaistut sämpylät juuri ennen tarjoamista grillissä yläritilällä tai varovasti ritilän päällä, varo polttamasta. Kokoa hampurilaiset. Omaan herkkuhampurilaiseeni menee pohjalle sinappia, päälle salaattia, tomaattia, punasipulia, pihvi ja juustoja, Hellmann's-majoneesia, pekonia, suolakurkkua, ananassiivu ja kanteen vielä ketsuppia. Jokainen voi tietenkin täyttää hampurilaisensa mieleisekseen, mutta suosittelen erittäin lämpimästi pihvin, pekonin, ananaksen ja juuston pyhää liittoa! Pätkitty grillitikku vielä hampurilaisen läpi ja suolakurkkulohko koristeeksi, kylkeen pieni annos perunatikkuja ja juomaksi vaikkapa jääkylmää colaa. Tästä ei paljoa jenkimmäksi voi Suomen suvessa oloaan tuntea! :)

Jenkkityylisten grillibileiden ainoa oikea majoneesi on Hellmann's!
Hampurilaiset ovat grilliruoan aatelia, hakkaa ainakin miusta hodarit mennen tullen. Jostain syystä kovin monesti ei ole tullut hampurilaisia tehtyä itse, mutta ne kerrat kun näin on käynyt, on ruoka ollut enemmän kuin hyvää! Grillissä pihveistä tulee ihanan mehukkaita, uunissa tai pannulla paistaessa pitää muistaa ottaa pihvit tarpeeksi ajoissa pois pannulta, eikä korventaa niitä ylikypsiksi. Mikäli käyttää nauta-sikajauhelihaa, pihvit on kuitenkin paistettava kypsiksi sianlihan takia. Seuraavalla kerralla kyllä on tehtävä vielä itse hampurilaissämpylät, eikä joku bbq-soossikaan pahitteeksi olisi... Hellmann's-majoneesi on yksi valmistuotteista, joista en kuitenkaan ihan hevillä luovu, sillä maku on kohdillaan ja sen takia se on ollut jo vuosia käytössäni.

Mitkä ovat sinun grillausvinkkisi tai millainen on lempihampurilaisesi? :)

Yhteistyössä Hellmann's

4 kommenttia:

  1. Näyttää tajuttoman herkulliselta!

    VastaaPoista
  2. Ne olivat kyllä tosi hyviä :)

    VastaaPoista
  3. Järkyttävän hyvän näköinen hampurilainen. Yhtäkkiä tuo aamun kaurapuuro ei houkuta yhtään :)

    VastaaPoista
  4. Ja mie just haaveilen kunnon ksurapuurosts :)

    VastaaPoista