16.6.2013

Banaani-juustokakku

Banaanikakku banaanilastukoristein
Sain vuonna 2000 mummiltani syntymäpäivälahjaksi reseptikirjan, johon raapustelin nuoruusvuosinani reseptejä talteen. Nykyään reseptejä löytyy kätevästi googlella tai omista blogeista, mutta tuossa omin käsin täytetyssä reseptikirjassa on oma hohtonsa. Omistan suunnilleen 300 kokkauskirjaa, mutta eipä niitä kovinkaan usein tule avattua, saati niiden perusteella kokattua tai leivottua. Kun joku aika sitten tuijotin jääkaapissa olevaa banaanikasaa, muistui mieleeni eräs teinivuosien resepti, jonka sain ystävältäni ja jonka tallensin reseptikirjaani. Vuosikausiin kyseistä reseptiä en ollut katsonutkaan siten, että sitä tekisin, mutta nyt oli aika ottaa siitä vähän mallia tähän pieneen kakkuun. Tässä siis miun versioni banaanisesta juustokakusta. Alkuperäinen ohje jääköön toistaiseksi salaisuudeksi reseptikirjaani ja sydämeen talletettuihin muistoihin.

20 cm vuokaan

150 g keksejä
75 g voita
1 rkl sokeria

2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria (tai vanilliinia)
2 banaania
½ dl limemehua (tai sitruunaa)
2 liivatetta

koristeluun banaanilastuja

Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita murujen joukkoon sulatettu voi sekä sokeri. Painele seos pienen irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää sokerit ja haarukalla muussatut banaanit. Purista limestä mehut ja kuumenna se mukissa mikrossa kiehuvaksi. Puristele liivatteista vesi pois ja liota ne limemehuun. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä hetki, kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan kunnolla vatkaten. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada täytemassa vuokaan ja laita hyytymään kelmutettuna jääkaappiin. Anna hyytyä vähintään pari tuntia ennen tarjoilua, mutta yön yli tekeytyminenkään ei ole pahasta. Irrota irtoreuna ja liu'uta kakku tarjoiluvadille. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua banaanilastuilla.

Kylläpä oli herkkua! Banaani maistui kivasti ja suutuntuma oli hyvin pehmeä, lähes vaahtomainen,  kakussa. Keksit oli jotain jenkkityylisiä, jotka vivahtivat mielestäni vähän kookoksen makuun, mutta esimerkiksi myös kanelikeksit tai digestivet sopivat tähän vallan mainiosti. Ainakin näitä kaikkia aineksia löytyy kaapistani jatkuvasti, eikä valmistuskaan vie paljoa aikaa. Kannattaa testata :)

Vinkki: keksit saat helpoiten murskattua kattilassa perunasurvimella! Ei tarvitse paukuttaa kaulimella muovipussia rikki tai kaivella kaapista jotain kutteria (mie en edes omista sellaista tähän sopivaa keittiövempelettä!). Siistiä, helppoa ja nopeaa. Samassa kattilassa on hyvä sekoittaa keksipohja valmiiksi.

2 kommenttia: