27.12.2012

Punajuuri-vuohenjuustokeitto

Herkullista ja ihanan väristä punajuurikeittoa!
Tänä syksynä ja talvena intohimonani on ollut erityisesti punajuuri. Punajuurta on tehnyt ihan koko ajan mieli! Kokkailin perheelleni isän syntymä- ja isänpäivänä ruokaa, jonka yhtenä osasena olivat uunipaahdetut punajuuret (ohjeet tulevat blogiin myöhemmin) ja punajuuria jäi yli sen verran, että niistä sai keiteltyä soppaa pariksi kolmeksi päiväksi. Keitosta tuli todella kauniin väristä ja makukin oli ihana, kyllä kasvisruoka vaan on hyvää! Suuri Punajuurihimo oli taas hetkeksi taltutettu - suosittelen samaa "hoitokeinoa" kaikille muillekin punajuurihimosta kärsiville :) 

500 g punajuurta
3 porkkanaa
5 perunaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
vettä
kasvisliemikuutio
mustapippuria
suolaa
balsamicoa
rosmariinia
1 dl kuohukermaa
150 g tuorejuustomaista vuohenjuustoa
koristeluun vuohenjuustoa murustettuna, paahdettuja kurpitsansiemeniä ja mustapippuria

Kuori punajuuret (käytä kertakäyttöisiä kumihanskoja värjäymien estämiseksi) ja paloittele ne. Kuori ja paloittele myös muut kasvikset. Laita kaikki kasvikset kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät juuri ja juuri, lisää joukkoon kasvisliemikuutio sekä mustapippuria ja rosmariinia. Keitä kasvikset miedolla lämmöllä kypsiksi ja soseuta seos sauvasekoittimella tai blenderissä. Jos keitto on makuusi liian paksua, lisää mukaan vettä. Lisää kattilaan vuohenjuusto ja loraus kermaa, anna juuston sulaa ja tarkista maku. Lisää pieni tilkka balsamicoa ja muita mausteita tarvittaessa. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja annostele lautasille. Koristele annokset murustetulla vuohenjuustolla, siemenillä ja mustapippurilla. 

I-h-a-n-a-a! Keitto maistui ihanasti punajuurelle ja vuohenjuustolle, maku oli tasapainoisen pyöreä ja pehmeä. Punajuuri on hieman makea juures, joten keitossa oli mukava makean ja suolaisen liitto. Jos ei välitä vuohenjuustosta, voi juustoksi laittaa vaikkapa tuorejuustoa, aurajuustoa tai korvata sen kokonaan desillä kermaa. Helpommalla pääsee käyttämällä varmista punajuuri(peruna)sosetta, jota saa kaupasta. Keitosta riitti pariksi päiväksi syötävää yhdelle ihmiselle ja vielä pari annosta pakkaseenkin. Keitonloput voi käyttää myös vaikkapa sämpylä- tai leipätaikinaan. 

Lautasellinen iloa!

2 kommenttia:

  1. No onpa kyllä hurmaavan värinen keitto! :) Meillä punajuuri on ehdoton osa joulupöytää: joulu ei tunnu oikealta, jos ei tarjolla ole punajuurilaatikkoa. Ihan mielettömän hyvää sekin!

    VastaaPoista
  2. Onpas kauniin värinen keitto. Ihanan näköinen!

    VastaaPoista