29.11.2012

Feta-porkkanasämpylät

Fetalla ja porkkanalla tuunatut sämpylät
Tykkään leipoa sämpylöitä ja leipiä, sillä samalla niihin saa kätevästi käytettyä kaapissa päiväysvaarassa olevia tuotteita tai yksittäisiä porkkanoita, juustonkänttyjä tai vaikkapa keitonjämät. Tällä kertaa laitoin taikinaan niin marinoidun fetajuuston kuin muutaman nahistumaisillaan olevan porkkanan. Sämpylät nautiskelin perunavellin kanssa. Herkullista!

3 dl vettä
½ pss kuivahiivaa
suolaa
1 rkl (leipä)siirappia
n. 5-7 dl vehnäjauhoja
125 g marinoitua fetajuustoa
3 porkkanaa
fetapurkin öljyä

Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä, nypi fetapurkista pois marinoidut oliivit ja valkosipulinkynnet. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Vispaa sormilla tai vatkaimella joukkoon osa jauhoista ja alusta taikinaa käsin. Lisää joukkoon porkkanaraaste ja fetajuusto, kaada joukkoon myös fetapurkista öljyä, itse laitoin kokonaan. Vaivaa taikinasta kimmoisa pallo, joka irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan tai lämpimään vesihauteeseen. Leivo kohonnut taikina jauhotetuin tai öljytyin käsin sämpylöiksi ja kohota uudelleen. Paista 200 asteisessa uunissa kypsiksi ja kauniin värisiksi. Nautiskele lämpöisinä.

Meheviä ja maukkaita lämpimäisiä, joihin tuli kyllä himo! Feta murskaantui taikinaa vaivatessa ihan pieneksi ja maustoi näin koko taikinaa, porkkana oli isompaa raastetta niin erottui taikinasta kunnolla eikä taikina värjääntynyt ihan oranssiksi :) Selkeämmät fetasattumat saa aikaiseksi pyörittelemällä fetasydämen sämpylöihin tai kaulitsemalla taikinan levyksi ja murustamalla fetan täytteeksi. Kannattaa kokeilla! 

1 kommentti: