24.3.2024

Gluteeniton ja hiivaton pähkinäleipä

Kuva ei anna oikeutta tälle ihanalle gluteenittomalle ja hiivattomalle leivälle

Tämä resepti on käytössä minulla etenkin joulun seutuun, kun haluan jotain helppoa ja hyvää leipää syötäväksi juustojen ja hillojen kanssa. Tai ihan vain herkutella hyvällä leivällä. Resepti on saatu alunperin Martoilta, jollain ehkä joulukurssilla jo lähemmäs 10 vuotta sitten. 

1 kpl / 1,5l leipävuoka

5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl cashewpähkinöitä
½ dl hasselpähkinöitä
1 tl kuminan siemeniä
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 ½ tl suolaa
4 dl omenamehua
1 ½ dl tummaa siirappia

Hienonna pähkinät ja murskaa morttelissa kuminansiemenet. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Sekoita joukkoon omenamehu ja siirappi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Voitele 1,5 l leipävuoka voilla ja kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa (kiertoilmalla 160c) n. 45 minuuttia tai kunnes leipä on kypsää ja saanut kauniin värin. Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sen jälkeen, jäähdytä kunnolla ennen leikkaamista.

Nam! Tämä on yksi parhaista gluteenittomista leivistä, mitä olen vuosien varrella tehnyt tai syönytkään. Todella hyvä maku ja makuahan saa muutettua vaihtelemalla eri pähkinöitä ja makuaineita. Mie pidän kuminasta, mutta kaikki eivät siitä välitä. Kuminan voi vaihtaa fenkoliin tai jättää vaikka kokonaan pois. Ananasmehu tai muu vaalea mehu käy hyvin omppumehun tilalle.

23.3.2024

Herne-minttutahna

Pakasteherneistä ja mintusta saa ihanan kastikkeen

Tämä pakasteherneistä ja tuoreesta mintusta tehtävä tahna on ihan älyttömän ihanan makuista! Reseptiin olen tutustunut joskus vuosia sitten jollain Marttojen kurssilla, en edes muista, minkä kanssa tätä käytettiin tai mihin tämä tuli. Mutta maku on hyvä! Useamman kerran olen tätäkin sen jälkeen kotona suruutellut ja taidettiin tehdä joskus kokkauskurssilaiteni kanssa. Alkuperäinen resepti siis Pohjois-Karjalan Marttojen reseptivihkosta, mutta olen muuttanut tämän ainakin vegaaniseksi sen jälkeen.

200 g pakasteherneitä
1 valkosipulinkynsi
½ rku minttua
2 rkl sitruunamehua
1 rkl (agave)siirappia
¾ dl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria

Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori valkosipulinkynsi. Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja surauta tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Jäähdytä jääkapissa ennen tarjoilua. Dippaile tähän vaikkapa pitaleipää tai käytä salaatinkastikkeena.

Ihanaa! Värikin on tosi upea. Harvoin tulee herneitä käytettyä, sillä olen tuoreille allerginen ja pakasteversioita ei muista koskaan erikseen ostaa, joten pitää olla ihan joku täsmäsyy ostoksiin. Yleensä se on tämä. Valkosipulia voi laittaa halutessaan yhden kynnen reseptiä enemmän. Jos ei ole vegaanisuudesta niin väliksi, voi makeuttamiseen käyttää myös hunajaa.

22.3.2024

Tahini-yrttikastike

Ihanassa tahnassa maistuu tahini ja yrtit

Rakastan erilaisia tahnoja, kastikkeita ja dippejä! Tähän soossiin tutustuin aikoinaan jollain Marttojen kokkauskurssilla, olisiko ollut joku Lähi-Itä tai kasvisruoka aiheena. Sen jälkeen olen tehnyt tätä useasti ja teimmepä tätä kerran kurssilaisten kanssa brunssikurssillakin uunituoreen leivän dippailuun.

n. 2 dl valmista kastiketta

1 dl vaaleaa tahinia (seesaminsiementahna)
2 valkosipulinkynttä
1 tl siirappia
1 sitruunan mehu
½ rku lehtipersiljaa
½ rku minttua
½ dl oliiviöljyä
2 rkl kylmää vettä (lisää tarvittaessa)
suolaa ja pippuria

Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen tai kutterin kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Lisää vettä tarvittaessa. Jäähdytä ennen tarjoilua jääkaapissa. Tarjoa kastikkeena tai dippaile siihen leipää, kasviksia tai muita mieleisiä herkkuja.

Nam! Tämä on niiiiin hyvää! Kastike sopii hyvin myös kasvispihveille tai -pullille kastikkeeksi, mutta se käy niin salaatinkastikkeeksi kuin dippailuun. Todella herkkua, kokeile itse. Tahini on siis seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa, jossa on melko voimakas maku. Itse tykkään käyttää vaaleaa tahinia, joka myydään alaspäin kapenevassa purkissa esim. K-kaupassa ja Ässällä. Tahini antaa myös hummukselle sen ominaisen maun.

21.3.2024

Feta-oliivimuffinit

Suolaiset muffinit saavat makua fetasta ja oliiveista

Rakastan suolaisia muffineita! Niihin on helppo upottaa vaikka sun mitä jämiä kaapeista ja lopputulos on aina takuulla maistuva. Suolaiset muffinit valmistuvat myös vaivattomasti eikä aikaa kulu kohotteluuun tai odotteluun, kunhan vain sekoittaa ainekset ja paistaa.

12 kappaletta

taikina
1 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl sokeria
½ tl suolaa

täyte
n. 50 g fetajuustoa
8-12 kivetöntä kalamata-oliivia
muutama timjamin oksa
½ pieni punasipuli

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Laita (muffini)pellille valmiiksi paperivuoat. Mikäli käytössä ei ole muffinipeltiä, laita kaksi paperivuokaa päällekkäin. 

Valmista taikina. Sekoita jogurtti ja oliiviöljy kulhossa, sekoita joukkoon kananmuna. Sekoita toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet yhteen ja lisää seos kosteiden aineiden joukkoon. Nostele taikina nopeasti sekaisin isolla lusikalla sekoittaen.

Valmista täyte. Murustele fetajuusto. Hienonna oliivit pieniksi kuutioiksi ja riivi timjami (tai voit hienontaa joko ruohosipulia tai persiljaa timjamin sijaan täytteeseen). Sekoita yhteen ja seos vielä taikinan joukkoon. Annostele taikina tasaisesti muffinipellin koloihin. Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Paina hieman punasipulia jokaisen muffinin päälle. Paista muffineita n. 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullan kullanruskeita. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Vinkki: Muffinit säilyvät jääkaapissa pari päivää rasiassa ennen tarjoilua.

Hyvää, helppoa ja herkullista! Fetan määrää ei yleensä tule sen kummemmin mittailtua, ripottelee pinnalle, sen mitä menee. Halutessaan täytteen ainekset voisi silputa pieneksi ja sekoittaa nopeasti taikinan joukkoon, mutta silloin muffinit kannattaa koristella vaikkapa tuorejuustopursotuksilla. Tällä reseptillä pääsivät kokkailemaan viime vuoden brunssikurssilaiseni.

20.3.2024

Karamellipekoni

 

Syntisen hyvä karamellipekoni kruunaa aamun tai brunssin

Brunssi ilman pekonia on turhaa, brunssi karamellipekonilla on juhlaa! Samoin karamellipekoni sopii täydellisesti burgerin väliin. Tässä on helppo ohje, jolla pääsee alkuun. Valitse pekoniksi kunnollista tarpeeksi paksua pekonisiivua, jossa itsessäänkin on jo makua. Itse suosin Snellmannin kunnon pekonia.

n. 4 annosta

200 g hyvää pekonia (Snellmann kunnon pekoni)
100 g ruskeaa sokeria (muscovado tai fariini)
50 g sokeria

Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Sekoita yhteen sokerit ja dippaa pekonisiivut sokeriseokseen. Levitä pekonit voidellulle pellille ja paista uunissa n. 15 minuuttia. Varo polttamasta pekoneja sekä omia sormiasi, karamelli on kuumaa. Pekonit tarttuvat leivinpaperiin ja toisiinsa, joten käytä irrottamiseen haarukoita tai pihtejä.

Karamellipekonin voi tehdä myös pannulla tai grillissä. Irrottele pekonisiivut toisistaan isoon kulhoon, lisää joukkoon 50-50-suhteella fariinisokeria ja tavallista sokeria, nostele sekaisin pekonin kanssa ja anna maustua jonkun aikaa. Halutessasi voit maustaa seoksen cayannepippurilla tai chilillä. Paista pannulla tai avotulella rapeaksi. Parasta on avotulella paistettu karamellipekoni, jolloin se saa makua savusta. Karamellipekoni on ihana täyte kotitekoiseen hampurilaiseen!

Avotulella grillattua karamellipekonia burgerin keskellä

Nam! Karamellipekoni on ehkä parasta ikinä. Se on mainio lisä brunssille, jolloin se nostaa pekonin uusiin sfääreihin, mutta eipä oikeastaan voisi kuvitella upeaa kotitekoista burgeriakaan ilman sitä. Kaikkein helpoimmalla se tulee grillissä niin, että ripottelee pelkkää fariinia ja cayannea paistuvalle pekonille, mutta kannattaa kokeilla näitä kahden sokerin sekoituksia sekä sitä, että antaa pekonin imeä sokeria hetken ennen paistoa. 

Kuvan burgeri on tehty viime toukokuussa Joensuun seudun kansalaisopiston Big D's Burger clinicilla, pihvillä on painoa 200g ja muut lisukkeet päälle. Oli muuten heittämällä parhaita burgereita i-ki-nä. Varsinkin omatekemänä varmasti ykkönen, mutta ykköseksi taitaa kiilata edelleen Davidin valmistamat versiot. Davidilta sainkin vähän myös oppia täydelliseen karamellipekoniin, joita on sovellettu näihin teksteihin, mutta itse reseptiosuus on jo vanhempaa mallia.

19.3.2024

Munakoiso-paprikaleivokset

Munakoiso-paprikaleivokset voi koristella joko annospaloina
tai leikkaamattomana leivoslevynä

Löysin joskus vuosikausia sitten Valion kierreselkäisestä reseptikirjasta hauskan kasvis"voileipäkakun" reseptin ja olen sillä muutaman kerran leiponut tarjottavaa, samoin olemme pari kertaa tehneet sillä voileipäkakkukurssilaisten kanssa tarjottavaa. Jatkossa resepti ei kyllä löydy enää ainakaan voileipäkakkukurssimateriaaleista, sillä hyytymistä tätä kakkunen vaatii oikeasti enemmän mitä kurssilla on koskaan aikaa, varsinkin kun kasvisten paahtamiseenkin menee oma aikansa. Mutta ajan kanssa, tämä resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Resepti on helppo veganisoida käyttämällä vaikkapa Mö kreikkalaista fetan tilalla ja hyydyttämiseen käy agar agar. Gluteenittomaksi saa vastaavasti käyttämällä gluteenitonta paahtoleipää, jota menee varmaankin kolmisen palaa enemmän tähän ohjeessa mainittuun verrattuna. Näistä olisi helppo tehdä myös kippoannoksia, leivän voisi murustella amouse bouche -kipon pohjalle, lusikoida päälle täytettä ja koristella. Silloin myöskään hyytymisaika ei ole niin kriittinen vaihe.

n. 24 palaa

6 viipaletta isoa grahampaahtoleipää

täyte
2 kpl (600 g) munakoisoa
4 kpl (500 g) vihreää paprikaa
3 liivatelehteä
1½ (350 g) palaa fetajuustoa
2 rkl vettä (sitruunamehua)

koristelu
½ dl pinjansiemeniä
1 dl persiljaa
½-1 rasiaa (250 g) kirsikkatomaatteja
¼ pala (50 g) fetajuustoa
tuoretta basilikaa tai persiljaa

Leikkaa munakoisot ja paprikat pitkittäin puoliksi. Poista paprikoista siemenet. Paahda 250 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes kasvisten kuoret alkavat tummua.  Siirrä kasvikset kulhoon ja peitä kelmulla. Anna jäähtyä vähän ja irrota kuoret, käytä apuna ruokaveistä raaputtamiseen. HUOM: Mitä tummemmaksi paahdat kuoret, sitä helpompi kuori on poistaa.

Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Soseuta jäähtyneet kuoritut kasvikset sauvasekoittimella. Lisää valutettu feta. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Purista vesi liivatelehdistä. Liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan (2 rkl) ja lisää liivateseos haaleana kasvisseoksen joukkoon sekoittaen. Anna täytteen hieman hyytyä, että sen voi levittää pohjalle (tai käytä irtoreunavuokaa).

Leikkaa leivistä reunat ohuelti. Levitä viipaleet tiiviisti vierekkäin (2x3 palaa) leivinpaperin päälle tarjottimelle, käytä irtoreunaa tai voit käyttää myös irtopohjavuokaa. Levitä täyte pohjalle. Peitä tuorekelmulla, käytä apuna cocktailtikkuja. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paahda pinjansiemenet keskilämmöllä kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. Ripota leivoslevyn pintaan hienonnettua persiljaa. Jaa 24 osaan. Koristele leivospalat kirsikkatomaatin puolikkailla, pinjansiemenillä, fetalla ja pienillä basilikan lehdillä.

Resepti: Valio, Leivotaan lämpimäisiä –kirja 2009

Nämä on kyllä tosi hyviä! Vihreitä paprikoita on ollut joskus ihan kunnon metsästäminen ja niiden hintakin on yleensä melko korkea, joten tämä ei välttämättä ole mikään edullisin tarjottava valmistaa. Suosittelen ehdottomasti tekemään nämä reunavuoalla tai kokoamaan koko kakun esim. 26-30cm irtopohjavuokaan, jolloin täytteen saa siististi paahtoleiville eikä lopputulos levahda. Muutamassa tunnissa on nopeimmillaan saatu kakku pöytään, liivatetta voi vähän lisätä, mutta luonnollisesti paras lopputulos syntyy yön yli rauhassa hyydyttämällä. Palat kannattaa leikata niin, että jokaisen leikkuuviillon jälkeen veitsi putsataan talouspaperiin ennen seuraavaa viiltoa, näin paloista tulee siistit. Paloiksi leikattuna koristelu on myös helpointa, silloin myöskään koristeet eivät kärsi leikkuuoperaatiosta. Koristetomaatit voi leikata pienellä teräväkärkisellä veitsellä, sahalaitakuviota keskelle tomaattia tökkien. On tähän olemassa koristeluveitsikin, joka minulta löytyy, mutta melkein näppärin tulee pikkuveitsellä.

18.3.2024

Vadelma-timjamipiirakka

Vaniljavanukkaalla täytetty näyttävä piiras maistuu timjamilta ja vadelmilta

Ostin aikoinaan Prisman asiakasomistajapäiviltä alennuksesta Heirolin vuokia, joita olin jo kauan aikaa haaveillut. Niinpä mukaan tarttui tämä neliönmallinen irtopohjainen piirasvuoka sekä pitkulainen piirasvuoka, samoin irtopohjalla sekin. Koska uudet vuoat piti saada heti käyttöön, leivoin ensimmäisenä neliövuokaani tätä upeaa vadelma-timjamipiirakkaa. Sama resepti päätyi sitten samaisen kevään piirakkakurssille käyttöön kurssilaisten kokeiltavaksi. Resepti on pyörinyt blogin julkaisemattomien resepteissä, ehkä odottaen inspiraatiota julkaista tai julkaista se myös Karjalan Heilin ruokapalstallani, mutta asia on aina jäänyt odottamaan. Nyt lähes pari vuotta myöhemmin lienee aika julkaista resepti edes blogissa, ettei ihan vaivu unholaan. Vähän on mutkikkaampi tehdä, mutta vaivannäkö on kaiken sen arvoista. Lopputulos on upea!

8 annosta / 23x23 cm irtopohjainen neliöpiirasvuoka

taikina
225 g vehnäjauhoja
50 g tomusokeria
120 g kylmää voita pieninä kuutioina
1 iso munankeltuainen
1-2 rkl vettä tarvittaessa

täyte
2 isoa kananmunaa
3 isoa munankeltuaista
100 g sokeria
1 vaniljatangon siemenet
2 tl maissitärkkelystä
3 dl kuohukermaa
n. 6 tuoretta timjaminoksaa
150-200 g tuoreita vadelmia

koristeeksi
n. 50 g tuoreita vadelmia
tuoreita timjaminoksia

Valmista taikina. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri keskikokoisessa kulhossa. Sekoita voi taikinanyppijällä seoksen joukkoon. Jatka sekoittamista, kunnes seos on murumaista. Lisää munankeltuainen ja vaivaa kevyesti, kunnes ainekset ovat sekoittuneet kiinteäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa sen verran vettä, että taikinasta tulee tasainen. Painele taikina levyksi kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. Voitele 23-senttinen irtopohjavuoka (aaltokuvioinen piirakkavuoka irrotettavalla pohjalla paras).

Avaa taikina kelmusta jauhotetulle pöydälle. Kaulitse taikinaa, kunnes se on 5 cm vuokaa suurempi. Kääri taikina kevyesti kaulimen ympärille ja nosta vuokaan tai painele taikina suoraan vuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan ja sen reunoille n. 3-5 mm paksuiseksi levyksi. Nipistä taikinan reunat vuoan reunojen yläpuolelle kauniisti (irtopohjavuoassa ei tätä tarvitse tehdä, aja kaulimella taikina poikki reunoja myöten). Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Esilämmitä uuni 200-asteiseksi (kiertoilmalla 180c), vuoraa piirakan pohja leivinpaperilla ja laita painoksi esim. kuivia herneitä tai paistokuulia. Paista 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja herneet pois, jatka paistamista, kunnes taikina on kuivaa ja vaaleanruskeaa (n. 5-10 minuuttia). Tai voit vuorata reunat foliosuikaleilla reunan valumisen estämiseksi, paista 15 minuuttia. Ota taikinapohja pois uunista. Anna taikinan jäähtyä, kun valmistat täytteen. Laita uuni 150 asteeseen ja leivinpelti uuniin. HUOM! Uskalla paistaa pohjaa riittävästi, ettei tule kuuluisa "soggy bottom"!

Valmista täyte. Sekoita nopeasti vispaamista välttäen kananmunat, munankeltuaiset, sokeri, vaniljatangon raaputetut siemenet ja maissitärkkelys kulhossa. Kuumenna kuohukerma muutaman timjaminoksan kanssa lähes kiehuvaksi ja siivilöi se sitten kananmunaseoksen päälle ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, liian nopeasti lisätty kuuma kerma voi tehdä täytteestä munakokkelia. Sekoita seos vaniljakastikkeeksi. Siivilöi kastike taikinapohjan päälle, valuta seos mahdollisimman läheltä pohjaa, ettei se tee reikiä. Ripottele tai asettele vadelmat kastikkeen päälle tasaisesti. Voit tohottaa pinnalta pois mahdolliset ilmakuplat tai tökkiä ne rikki hammastikulla. Paista torttua, kunnes se on juuri ja juuri hyytynyt (n. 25-30 minuuttia). 

Anna piirakan jäähtyä hieman ja ota se sitten pois vuoasta tarjoiluvadille. Koristele piirakan pinta lopuilla timjaminoksilla sekä muutamalla tuoreella vadelmalla. Tarjoile piirakka lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Säilytä piirakka jääkaapissa.

Vinkki: Kuumenna pinta nopeasti toholla, jolloin pienet kuplat katoavat ennen paistamista. Alkuperäinen resepti lienee jostain kirjasta, jonka nimeä mullakaan ei ole tallessa. Olen tehnyt alkuperäiseen muutoksia, esimerkiksi kasvattanut timjamin määrää. Kannattaa paistaa pohjaa reilusti, muuten se vettyy täytteen ansiosta. Samoin vadelmat kannattaa asetella nätisti piirakalle tasaisesti, sillä ne jäävät varmasti hieman näkyviin, kuten kuuluukin.

Tämä piirakka on näyttävä, juhlava ja makukin on upea. Hieman työläs tehdä, mutta lopputulos on todella palkitseva. Jalallisella kakkuvadilla tämä pääsee oikeuksiinsa. Vadelma-timjamipiirakan voisi hyvin tarjota pääsiäispöydässä, juhlissa tai muussa tilaisuudessa. Seurana maistuisi lasillinen hyvää proseccoa. Harmi kun en äkkiseltään löytänyt enempää kuvia tästä, toivottavasti tuo yksi riittää avuksi.

17.3.2024

Hatsapurit

Pannulla paistetut hatsapurit

Hatsapurit on vanha georgialainen perinneleipä, Suomessakin niitä on saanut vuosikausia, mutta tutuksi ne tulivat Ville Haapasalon hatsapurileipomon myötä ensimmäisenä koronakeväänä. Niinpä omakin matka kävi Puumalan satamaan muutaman sadan kilometrin päähän näillä juustoa tihkuvilla leipäsillä herkuttelemaan ja tapasin silloin itse Villenkin. Sen jälkeen hatsapureja on tullut leivottua itse ja syötyä vaikkapa Ilosaarirockissa Villen hatsapuribussista useaan otteeseen. Lähtee muuten isompikin nälkä, kun vetäisee yhden hatsapurin poskeensa! Perinteisessä hatsapurissa on siis puolet happamahkoa taikinaa ja toinen puolikas sulguni-juustoa. Hatsapureja opettelin leipomaan aikoinaan Marttojen georgialaisen ruoan kurssilla, jolla tehtiin paljon muitakin ihania reseptejä. Kuvat ovat kyseiseltä kurssilta.

4 kappaletta

taikina
4 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
n. 9-11 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

täyte
200 g fetajuustoa
150 g mozzarellaraastetta
200 g sileää raejuustoa (keso)
1 kananmuna
n. 1 tl suolaa

öljyä paistamiseen

Valmista taikina. Liuota hiiva haaleaan veteen. Sekoita joukkoon suola, puolet jauhoista ja öljy. Vaivaa loput jauhot taikinaan vähän kerrallaan, kunnes saat aikaan pizzataikinaa muistuttavan pehmeän, ei liian löysän, taikinan. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna kohota 1,5 tuntia.

Tee juustotäyte. Murustele fetajuusto pieneen kulhoon, lisää joukkoon raastettu mozzarella (voit käyttää tuoremozzarellapalloja raastettuna tai kuivempaa valmista raastetta), raejuusto ja kananmuna. Lisää suolaa maun mukaan. Sekoita tasaiseksi.

Valmista hatsapurit. Painele kuplat pois taikinasta, ripottele pöydälle hieman jauhoja ja nosta taikina pöydälle. Jaa taikina neljään osaan. Kaulitse tai venyttele käsin taputtelemalla taikinapalat n. 25 cm levyisiksi tasapyöreiksi kiekoiksi. Jaa täyte neljään osaan ja laita yksi osa täytettä kiekolle. Levitä täyte kiekolle niin, että reunaan jää 1 cm tyhjää. Kerää ja venytä taikinan reunat nyytiksi ja yhteen, ummista saumat. Painele nyytit hieman paistinpannua pienemmäksi levyksi.

Paista hatsapurit. Kuumenna (valurauta)paistinpannussa reiluhkosti öljyä. Laita hatsapuri saumapuoli alaspäin pannulle ja pistele haarukalla reikiä (ei ihan reunoille, ettei repeä). Paista keskilämmöllä n. 5 minuuttia per puoli, kunnes hatsapurit ovat saaneet kauniin värin. Vältä turhaa liikuttelua ja nostelua, ettei taikina päästä läpi täytettä. Lisää pannulle öljyä ennen kääntämistä tai voitele sudilla paistamaton puoli ennen kääntämistä. Leikkaa leivät neljään osaan tai pienempiin kolmioihin ja tarjoile lämpimänä.

Alkuperäinen resepti: Martat, Makumatka Georgiaan, 2021  

Hatsapuri täyttövaiheessa


Täytetty ja ummistettu hatsapuri odottamassa pannulla paistamista. Voisi paistaa myös uunissa,
jolloin käryttää vähemmän ja ei ole niin vaarassa vuotaa juustoa tai palaa.


Valmiit ja tarjolle kolmioiksi leikatut hatsapurit. Voisi jättää myös leikkaamatta.

Tämä kuva on vuodelta 2021 Puumalasta Ville Haapasalon alkuperäiseltä hatsapurikojulta. Parhaimman makuinen hatsapuri tähän mennessä, kun siinä on reippaasti väriä ja juusto kunnolla sulanutta. Taustalla Villen kirjoittama Georgia-ruokakirja, joka löytyy muuten omastakin keittokirjahyllystä.

Hatsapurit ovat kyllä suurta herkkua! Maukasta leipätaikinaa, valuvaa venyvää juustoa. Oikeasti hatsapureihin tulee sulguni-juustoa, mutta sitä on vaikea saada ainakin täältä Joensuusta. Ei ainakaan mistään "tavallisista" marketeista saa, etninen ruokakauppa Jana Market taitaa myydä, ainakin satunnaisesti, sitä. En ole itsekään koskaan sattunut sitä saamaan, toki käyn vähän liian harvakseltaan Janassa ostoksilla, vaikka sinne on vain pari korttelia matkaa. Kannattaa paistaa hatsapureihin hyvä väri ja liikaa ei kannata pannulla liikutella, ettei tule reikiä taikinaan. 

Uunissa hatsapurit on helpompi valmistaa, mutta silloin ainakin minun mielestäni vähän häviää maussa. Uunissa paistettuna hatsapurit paistetaan ummistuspinta peltiä vasten, jotta pinnasta tulee nätti. Paistettu hatsapuri voidellaan voisulalla. Myös avomallisena voi hatsapurin tehdä, jolloin nimi on adzaruli, ja silloin yleensä päälle rikotaan vielä kokonainen kananmuna paistumaan. Adzarulit ovat veneenmallisia.

16.3.2024

Yrtti-valkosipulimarinoitu lampaan ulkofile, aurajuustoperunoita ja parsaa

Pääsiäisateria voi näyttää vaikkapa tältä. Pannulla paistettua marinoitua lampaan ulkofilettä, appelsiinivoinappi, höyrytettyä parsaa ja aurajuustoperunaa. Kastikkeena paistolientä ja appelsiinivoita.

Vuoden juhlista pääsiäinen on kaikkein paras. Silloin saa hieman irrotella enemmän keittiössä, eikä ole niin kiveen hakattua menua, kuten vaikkapa jouluna. Pääasia, että pöydästä löytyy karitsaa tai lammasta jossain muodossa. Lapsuudenkodissani meillä oli aina pääsiäisenä lampaanpaisti tai viulu, kahvikastiketta, minttuhyytelöä ja valkosipulikermaperunaa sekä salaatteja. Kun olen muutaman pääsiäisen viettänyt syystä tai toisesta yksin, olen yleensä syönyt karitsan tai lampaan filettä. Vuoden 2023 pääsiäisannos on tässä, tyylikkäästi vuosi myöhemmin julkaistuna. Ostin Lidlistä valmiiksi marinoidun lampaanfilepaketin ja se olikin oikein oiva tuote. Voisi marinadin tehdä itsekin, kuten usein teenkin, mutta välillä on myös ihan luvallista oikoa. Omatekoiseen marinadiin laitan usein vain rypsiöljyä, paljon valkosipulia murskattuna, tuoretta timjamia, rosmariinia ja minttua sekä reilusti suolaa ja pippuria. Fileet marinadiin päiväksi tai pariksi välillä käännellen.

2 annosta

1 pkt (350 g) yrtti-valkosipulimarinoitua lampaan ulkofilettä (Lidl)
öljyä ja voita paistamiseen

1 ptt tuoretta vihreää parsaa
appelsiinivoita viimeistelyyn
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Aloita valmistamalla aurajuustokermaperunat oheisen ohjeen mukaan, pari tuntia ennen ruokailua. Jatka muiden osien valmistamista noin 30 minuuttia ennen tarjoilua, ota liha ajoissa lämpenemään.

Ota lampaanfileet vähintään puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuumenna pannu kuumaksi, lorauta pannulle öljyä ja reilu nokare voita. Suolaa ja pippuroi fileet tarvittaessa. Paista fileitä pari minuuttia per puoli ja nosta lautaselle vetäytymään. Älä laita päälle foliota, ettei fileet kypsy liikaa. Lampaan/karitsan fileet on parasta mediumina, joten älä paista liikaa. Sisäfileet tulee jopa minuutissa per puoli.

Valmista parsa. Taivuta parsaa leikatusta päästä, että kuiva ja puumainen pääty napsahtaa poikki. Siisti parsojen päät leikkaamalla. Höyrytä parsa al denteksi eli muutaman minuutin ajan, voit myös keittää parsat. Nosta parsat pois höyrystä tai valuta vesi pois. Lisää kattilaan reilu nokare appelsiinivoita ja mausta pippurilla sekä suolalla, pyörittele mausteet ja voi parsojen pinnalle.

Kokoa annokset. Annostele lautaselle kauhallinen aurajuustokermaperunoita ja nosta viereen muutama varsi parsaa. Viipaloi lampaanfile ja nosta päällimmäiseksi. Lorauta lautaselle kastikkeeksi parsoista valunutta voilientä. Leikkaa tai pyöräytä appelsiinivoista maustevoinappi karitsan pinnalle. Viimeistele vaikkapa timjamilla tai basilikalla. Tarjoile annokset välittömästi.

Herkkua! Tällä annoksella, jos millä, kelpaa juhlistaa pääsiäistä. Sitruuna sopii mainosti raikastamaan kokonaisuutta ja maustevoi ajaa hyvin kastikkeen virkaa annoksessa. Sen kanssa ei siis kannata nuukailla. Tänään juhlin myös omaa 38-vuotissynttäriäni, joten julkaisuvuoron sai senkin kunniaksi hieman fiinimpi resepti. Cebicin keittiö viettää tänä vuonna 18-vuotissynttäreitään kesällä, joten senkin ansiosta on aihetta juhlaan :)

15.3.2024

Paahdettu paprikapiiras

Paahtoleipäpohjalle kasattu piiras maistuu paahdetuilta paprikoilta

Alunperin Soppa365:stä löydetty resepti paahdetuilla paprikoilla päällystetystä paahtoleipäpohjaisesta piirakasta kiinnitti heti huomioni. Niinpä kun edessäni oli viime keväänä leivontakurssin pito, nappasin reseptin talteen ja oppilaat pääsivät testaamaan reseptiä heti tuoreeltaan. Pieniä muutoksia tein reseptiin matkan varrella ja alla on paranneltu versio.

9-12 annosta / 22 x 22 cm irtopohjavuokaan

paahdetut paprikat
6 paprikaa (eri värisiä)
1-3 valkosipulinkynttä (maun mukaan)
1 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa

pohja
9 isoa vehnäpaahtoleipäviipaletta (12 pientä tai gluteeniton)
½ dl oliiviöljyä

täyte
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
200 g fetajuustoa
1 dl basilikaa ja timjamia hienonnettuna
½ tl mustapippuria

koristeluun
basilikanlehtiä

Valmista paahdetut paprikat. Kuumenna uuni grillivastuksilla 225-asteiseksi. Halkaise paprikat, poista siemenkodat ja valkoiset kalvot. Laita paprikat leivinpaperoidulle uunipellille kuoripinta ylöspäin. Paahda grillivastuksella, kunnes kuoret ovat lähes kokonaan mustuneet. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen, kytke tasalämpö päälle ja ota paprikat uunista. Siirrä paprikat kulhoon tai lautaselle ja peitä paprikat muovikelmulla. Anna paprikoiden höyrystyä muutama minuutti ja irrota paprikoiden kuoret vetämällä, varo polttamasta sormiasi, tarvittaessa käytä apuna pientä veistä. Leikkaa paprikat suupalan kokoisiksi pienehköiksi paloiksi kulhoon. Hienonna tai raasta valkosipulit ja sekoita paprikoiden joukkoon, lisää myös öljy, etikka ja suola. Anna maustua kylmässä piirakan valmistamisen ajan.

Valmista pohja. Pingota leivinpaperi neliönmallisen 22 x 22 cm irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa leivistä ohuelti reunakantit irti. Vuoraa paahtoleipäviipaleilla vuoan pohja ja reilu sentti vuoan reunalta, paina kulma esim. voiveitsellä. Voitele leivät öljyllä, käytä pullasutia.

Valmista täyteseos. Sekoita kananmunat ja kerma kulhossa. Murustele fetajuusto joukkoon ja mausta seos hienonnetuilla yrteillä sekä pippurilla. Kaada täyte pohjalle ja kypsennä piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja leivät saaneet väriä. Anna jäähtyä hetken ajan ja levitä päälle paahdetut paprikat. Koristele basilikanlehdillä ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoile välittömästi.

Piiras heti uunin jälkeen, kun paprikat on levitetty päälle

Ihanan maukasta! Kiva idea käyttää paahtoleipää pohjana. Kannattaa huomioida, että täyte kannattaa juuri pari sekuntia ennen piirakan uuniin nostamista, ettei leipä imaise liikaa täytettä sisäänsä ennen paistoa. Samoin paprikat kannattaa paahtaa reilusti mustiksi, jolloin niistä saa helpoiten kuoren rapsuteltua irti. Myös grillissä tai avoliekillä voisi paahtamisen tehdä, jos sellaisia on käytettävissä. Kuvassa on meillä hieman isompi leipämäärä käytössä uunipellillä, mutta vaikka suurennettiin jo alkuperäisestä paprikan määrää, olisi sitä voinut olla vähän enemmänkin. Niinpä reseptiä on muokattu vielä lisää. Samoin valkosipulia voi laittaa hieman enemmän ja halutessaan paprikat voi maustaa myös mustapippurilla. Kannattaa maistella paprikaseosta, saa olla pieni etikkaisuus ja mausteisuus!

Vinkki! Piirakasta saa gluteenittoman käyttämällä gluteenitonta paahtoleipää, oma suosikkini on Schärin jyväisät viipaleet. Silloin sitä menee ainakin yksi paketillinen, koska palat ovat pienempiä kuin tavallisessa pienessäkään paahtoleipäpaketissa.

14.3.2024

Nyyttäripelti

Nyyttäripelti on pellin kokoinen piirakka, josta riittää purtavaa isommallekin porukalle

Nyyttäripelliksi ristitty peltipiirakka, jonka voi täyttää lähes millä tahansa, on näppärä valmistaa ruokaisaksi välipalaksi, evääksi tai miksipä ei illanistujaisiin, juhliin tai viemisiksi. Täytteeksi on yleensä omassa versiossani käytetty broileria tai kalkkunaa, mutta siihen sopisi niin kinkku tai miksipä ei lohi, katkarapu tai tonnikalakin. Jälkimmäiset jätän itse pois allergioideni takia, mutta mikään ei estä muita kokeilemasta omia suosikkejaan. Piiras on helppo valmistaa ja se on myös näyttävän näköinen, joten vatsan lisäksi silmätkin nauttivat tästä herkutellessa.

30 palaa / uunipellillinen

pohja
300 g voita
150 g emmentaljuustoraastetta
5 dl vehnäjauhoja

täyte
200 g fetajuustoa kuutioituna tai muruina
300 g broileria kuutioituna
2 paprikaa
2 dl kalamata-oliiveja

liemi
400 g maustettua tuorejuustoa, kuten yrtti tai ruohosipuli
4 dl kuohukermaa
4 kananmunaa
mustapippuria
tarvittaessa suolaa

koristeluun tuoretta timjamia

Nypi kylmän voin joukkoon vehnäjauhot ja juustoraaste. Painele taikina leivinpaperoidulle uunipellille tai isoon vuokaan (30 x 40 cm). Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes pohja saa hieman väriä ja muuttuu mattamaiseksi.

Valmista täyte. Kuutioi tai murustele fetajuusto, broileri ja paprikat. Ripottele täyteaineet tasaisesti esipaistetulle piiraspohjalle. Ripottele kalamataoliivit päälle, halutessasi voit puolittaa oliivit (ja kannattaa, jolloin niitä riittää useampaan suupalaan).

Valmista liemi. Sekoita tuorejuuston joukkoon kulhossa kuohukerma ja kananmunat, mausta seos pippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa. Voit lisätä joukkoon myös tuoretta timjamisilppua. Kaada liemi täytteen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piiras on saanut kauniin kullankeltaisen värin. Leikkaa paloiksi ennen tarjoilua ja koristele tuoreilla timjaminoksilla.

Pellin kokoisesta piirakasta voi leikata haluamansa kokoisia paloja

Vinkki: Täytteeksi käy hyvin valmiit vuolukanat, kuten fajitas-maustettu vuolukana. Voit korvata broilerin myös savukalkkunalla tai palvikinkulla, myös lohi tai tonnikala sopii hyvin. Myös kasviksia voi lisätä tai vaihdella. Eri makua piiraaseen saa myös tuorejuustoa vaihtamalla, fetan voi korvata aurajuustolla tai vuohenjuustolla. Halutessasi voit ripotella täytteen päälle ennen liemen lisäämistä myös juustoraastetta, mutta varsinaisesti tämä ei edes kaipaa sitä.

Tämä piirakka on ollut yksi keittiöni vakiopiirakoista vuosikausia, takuulla aina onnistuu ja maistuu kaikille. Jos jonkun suolaisen piirakan resepti kannattaa kokeilla, niin se on ehdottomasti tämä. Viime vuonna leivontakurssilaisenikin pääsivät reseptillä leipomaan ja nämä kuvat ovatkin juuri kurssilta napattuja.

13.3.2024

Aurajuustokermaperunat

 

Aurajuustokermaperunat valmiina uuniin

Rakastan aurajuustokermaperunoita ja valkosipulikermaperunoita, mutta niitä ei tule tehtyä kuin kerran tai pari vuoteen, yleensä pääsiäisenä. Silloin karitsa ehdottomasti vaatii jompaa kumpaa rinnalleen, tai miksi ei vaikkapa vuohenjuusto-kermaperunoita, mutta jotain kermaista peruna-asiaa pitää olla. Viime vuonna tein karitsanfileen kaveriksi aurajuustoperunoita, koska aurajuustoa sattui olemaan kaapissa. Valkosipuli toki sopisi tähänkin, mutta yleensä en sekoita näitä makuja. Tykkään tehdä perunavuoat pehmeistä lajikkeisa, silloin niihin tulee uunissa kypsyessä ihana rakenne eikä jää liian kovaksi, mutta ei tule kyllä muussiakaan.

6 annosta

1 kg jauhoista perunaa
1 pkt aurajuustoa
4 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä

Käytä mahdollisimman isoja perunoita. Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Levitä uunivuoan pohjalle kerros perunoita (kolmasosa perunasiivuista), mausta pippurilla ja suolalla. Ripottele väliin kolmasosa aurajuustosta. Toista kerrokset pari kertaa, kunnes kaikki perunat ja aurajuusto on käytetty. Perunaan saa laittaa melko reippaasti suolaa. Kaada päälle pari purkkia kermaa. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1,5-2h tai kunnes perunat ovat kypsiä, kerma on imeytynyt perunoihin ja pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Voit välillä painaa pinnalla olevia perunoita alemmas kermaan tai sekoittaa paistamisen puolivälissä koko komeuden. Laita päälle folio, mikäli perunat uhkaavat tummua liikaa.

Valmiit aurajuustokermaperunat

Vinkki! Voit ripotella paistamisen puolivälissä perunoiden pinnalle vielä maukasta juustoraastetta, kuten mustaleima emmantalia, jolloin saat ruoasta superjuustoista. Myös määriä on helppo kasvattaa syöjäkunnan mukaan.
Reseptistä saat vastaavasti valkosipulikermaperunat jättämällä auran pois ja raastamalla kokonaisen valkosipulin kynnet (käytän yleensä yksikyntisiä valkosipuleita muutaman) ja sekoittamalla raasteen tilkkaan rypsiöljyä. Valkosipuliöljyä lorotellaan perunoiden väliin runsaalla kädellä. Valkosipulikermaperunoille kannattaa lisätä ehdottomasti juustoraaste pintaan. Meillä lapsuudenperheen valkosipulikermaperunat tehdään pariin lasagnevuokaan, perunaa on vähintään pari kiloa ja valkosipuliakin kuluu useampi kokonainen. Oi että mitä herkkua!

Tämä on kyllä niin älyttömän hyvää! Uunissa kermaperunat saa viettää hyvän tovin, vaikka alussa näyttää siltä että ne jäävät lillumaan nesteeseen eikä mitään tapahdu. Sitten tapahtuu ajan kanssa taikoja ja lopputulos on maailman maukkainta. Lisukkeeksi hyvä pihvi, karitsan tai poron filettä tai mitä vain sattuu mieli tekemään.

Kookospullat

Kookoksenystävän lempipulla <3

Mikäli pidät kookoksesta, pidät näistä pullista takuuvarmasti! Pullissa on mehevä ja suussasulava kookostäyte ja sitä on runsaasti. Pullia tulee taikinasta 40 kappaletta, joten reseptillä saa joko pakastimeen vierasvaraa tai helposti vaikkapa juhliin tarjottavaa isommallekin joukolle. Pullat säilyvät muutaman päivän myös jääkaapissa, mikäli ne eivät mene heti. Resepti on helppo muuntaa vegaaniseksi, vinkit reseptin lopussa.

40 kappaletta

taikina
2 ½ dl vettä tai kasvimaitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna (2 rkl aquafaba)
n. 8 dl vehnäjauhoja
100 g maidotonta margariinia

täyte
200 g maidotonta margariinia
2 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
2 kananmunaa (4 rkl aquafaba)
150 g kookoshiutaleita
1 dl vehnäjauhoja

voiteluun kananmuna (veg. kasvimaidolla)
koristeluun tomusokeria

Valmista taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon sokeri, suola ja puolet vehnäjauhoista sekä kananmuna. Alusta taikinaan loput jauhot ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva, vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinan alla, vajaan tunnin ajan.

Valmista täyte. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet ja vehnäjauhot.

Valmista pullat. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse palat n. 25 x 40 cm levyiksi. Jaa täyte levyille ja levitä tasaiseksi. Kääri levyt rullalle. Jaa kumpikin rulla 20 palaan ja nosta palat pulla- tai muffinivuokiin pellille. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Voitele pullat kananmunalla (vegaaniset kasvimaidolla) ja paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla n. 12 minuuttia.

Kohoamassa olevat kookospullat

Vinkki: Pullat kestävät hyvin pakastamisen. Vegaanisen version pullasta saat, kun korvaat taikinan kanamunan 2 rkl aquafabaa eli kikhernelientä ja täytteen kananmunat 4 rkl aquafabaa. Voitelussa kananmunan voi korvata kasvimaidolla, myös esim. soijajogurtti käy hyvin. 

Nam! Nämä kookospullat ovat kyllä miun yksi pullasuosikki. Lisäksi oma innovaationi on tehdä kerrankin pullatäytettä reilusti, jolloin myös lopputulos on mehevä. Pullia on leivottu myös leivontakurssilaisteni kanssa vuosi sitten, josta nämä kuvatkin ovat.
Muita hyviä täytepullia ovat vaikkapa dallaspullat, joiden resepti löytyy blogista jo entuudestaan.

12.3.2024

Tomaatti-ricottapiirakka


Italian värit sisältävä piirakka maistuu ihanalta! Pehmeä ricottajuustotäyte saa potkua maukkaista tomaateista, jotka on marinoitu. Ja basilika sopii aina tomaatin kaveriksi.

Pehmeä italialainen ricotta-tuorejuusto saa herkullisessa piirakassa toverikseen tomaatteja ja timjamia. Osa tomaateista on marinoitu balsamicolla ja se tuo mukavasti kirpeyttä piirakkaan. Lopputulos on hurmaavan hyvä ja piirakka sopiikin niin kevään ja kesän juhliin kuin ihan arjen ilostuttajaksi. Piirakat ovat muutenkin näppäriä, ne valmistuvat nopeasti, niistä saa helposti tarjottavaa isollekin porukalle ja ne voi leipoa hyvissä ajoin ennen juhlia. Näyttävät koristeet syntyvät hetkessä marinoiduista tomaateista ja tuoreesta basilikasta ja suolainen herkku on hetkessä valmis.

12 annosta / 25 cm pyöreään vuokaan tai 22 x 30 cm neliskulmaiseen vuokaan

pohja
125 g voita
3 ½ dl vehnäjauhoja / gluteeniton jauhoseos, vaalea tai tumma
½ tl suolaa
50 g raastettua parmesaanijuustoa / pecorinoa tms
3 rkl kylmää vettä

täyte
250 g ricotta-tuorejuustoa
200 g / 2 dl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
200 g minitomaatteja
½ ptt tuoretta timjamia

pinnalle
200 g minitomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
sormisuolaa, mustapippuria
½ ptt tuoretta basilikaa

Vuoraa leivinpaperilla vuoan pohja. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Valmista taikina. Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot, suola ja juustoraaste murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Painele foliosuikaleet reunoille, ettei ne valahda paistamisen aikana. Esipaista pohjaa uunin alatasolla 12 minuuttia. Poista foliosuikaleet.

Valmista täyte. Sekoita täytteen ainekset tomaatteja ja timjamia lukuun ottamatta kulhossa. Leikkaa tomaatit halki ja irrota timjaminlehdet varsista. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle. Lisää pinnalle tomaatinpuolikkaat ja timjami. Paista 25-30 minuuttia uunin alatasolla.

Halkaise pinnalle tulevat tomaatit. Kääntele joukkoon oliiviöljy ja balsamico. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaatit piirakan päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä.

Voit leipoa piirakan joko pyöreään tai neliskulmaiseen vuokaan.
Juhliin neliskulmaisesta piirakasta on helpompi leikata paloja.

Tämä on kyllä herkkua! Alkujaan resepti on Anna.fi:stä peräisin ja olen tätä tehnyt niin itse kuin oppilaideni kanssa viime syksynä leivontakursseilla, kaikki tykkäsi kyllä. Yhdistelmä on todella toimiva ja erityisesti timjami, tomaatit ja pehmeä juusto sopivat hyvin yhteen. Piirakka sopisi hyvin myös juhliin tarjottavaksi! Ohjeen mukana olevat kuvat ovat kurssilaisteni tekemistä piirakoista.

11.3.2024

Appelsiinivoi

Appelsiinivoi maustaa valmiit ruoat kuin sopii paistamiseenkin

Viime keväänä aateloin pääsiäisruokani eli karitsanfileet appelsiinivoilla. Appelsiinivoita voi kuitenkin käyttää myös paistamiseen ja erityisesti parsalle se sopii erittäin hyvin. Valmistaminen on äärettömän helppoa, mutta lopputulos palkitsee sitäkin enemmän.

100 g voita
1 appelsiinin kuori
suolaa
mustapippuria
tilkka appelsiinin mehua notkistamiseen

Kuutioi voi pieneen kulhoon ja anna lämmetä. Pese ja raasta appelsiinin kuori hienoksi raasteeksi. Purista puolikkaan appelsiinin mehu. Sekoita kuoriraaste sekä suolaa ja pippuria maun mukaan pehmeän voin joukkoon. Notkista lisäämällä tilkka appelsiinista puristettua mehua. Sekoita tasaiseksi, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Tee maustevoipötkö leivinpaperin sisään tai lusikoi seos pieneen kannelliseen rasiaan ja laita jääkaappiin kovettumaan. Tarjoile esim. karitsanfileen lisukkeena tai paista siinä vaikkapa tuoretta parsaa.

Hyvää ja monikäyttöistä! Muutoinkin kannattaa kokeilla erilaisia maustevoisekoituksia kotona, tulee todella herkullista. Maustevoi on myös näppärä keino hävittää eri tuoreyrttien jämät, jos ne muuten uhkaavat jäädä kuivumaan pöydälle.

Kinderpiirakka

Kinderpiirakka on makea herkku!

Nam! Vuosia blogeissa ja netin eri keskustelupalstoilla on vilissyt kinderpiirakan ohjeita. Minäkin vihdoin reilu vuosi sitten pääsin kokeilemaan tätä ja kylläpä se oli hyvää! Keväällä 2023 pidin myös keväisen leivontakurssin, jossa oppilaani pääsivät piirakkaa kokeilemaan saaden kaikilta hyväksynnän. Kuvat ovat tältä kurssilta eli kuvassa on oppilaideni leipoma piirakka. Kinderpiirakka maistuu nimensä veroisesti Kinder-munilta ja sopii näin kevääseen ja pääsiäisen seutuun enemmän kuin hyvin. Alkuperäinen resepti on Kakkutupa Mian käsialaa jo vuodelta 2017.

n. 20 palaa / n. 34 x 34 cm vuokaan

pohja
6 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
4 tl leivinjauhetta
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 dl kiehuvaa vettä
300 g voita sulatettuna
4 kananmunaa

voikreemi
150 g voita
5 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria

kuorrutus
250 g maitosuklaata
50 g valkosuklaata

Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Kiehauta vesi ja sulata voi veden joukkoon. Sekoita varovasti nesteseos kuivien aineiden joukkoon isolla lusikalla tai nuolijalla nostellen. Lisää kananmunat yksitellen taikinan joukkoon. Sekoita nopeasti taikina sekaisin, älä vaivaa. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille tai vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuutta tai kunnes kakkulevy on kypsä. Anna jäähtyä.

Valmista taikinan paistuessa voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kunnolla vaahdoksi, n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja vatkaa vielä pari minuuttia. Leikkaa piirakan reunat siistiksi ja tasaiseksi. Levitä kreemi kokonaan jäähtyneelle pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita piirakka jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, että kreemi kovettuu. Tämä vaihe on välttämätön, muuten kreemi ja sulatettu lämmin suklaa sekoittuvat ja lopputulos on epäsiisti!

Valmista kuorrutus. Sulata maitosuklaa kulhossa mikrossa tai vesihauteessa. Kaada maitosuklaa piirakan päälle kolmessa erässä: kaada piirakalle kolmasosa suklaasta ja levitä se tasaisesti kreemin päälle, levitä suklaata palettiveitsellä. Levitä sitten toinen kolmasosa samalla tavalla ja viimeiseksi loput suklaasta ja tasoita pinta. HUOM: Jos kaadat maitosuklaan kerralla kreemin päälle, jämähtää suklaa paksuksi ja epäsiistiksi levyksi, jota ei saa levitettyä.

Sulata valkosuklaa minigrip-pussissa mikrossa. Leikkaa pussin kulmasta pieni pala pois ja pursota suklaata ohuiksi nauhoiksi maitosuklaakuoren päälle ja marmoroi pinta vetämällä cocktailtikulla edestakaisin pitkiä vetoja piirakan päästä päähän. Jos et halua marmoroida pintaa, voit myös valuttaa valkosuklaan ohuena norona pyörivin liikkein piirakan pinnalle, jolloin pinnalle tulee pyöreitä abstrakteja kuvioita. Halutessasi voit koristella pinnan myös murustelluilla Kinder-suklailla.

Anna piirakan jähmettyä kylmässä hetki ennen tarjoilua ja leikkaa pieniksi annospaloiksi. Jos pinta ei kerkeä jähmettyä ennen leikkaamista, suklaapinta halkeilee ja valuu. Liian kovaksi kylmettynyt pinta lohkeaa paloiksi leikatessa, joten älä odota liian kauaa. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa.

Kinderpiirakan pinnan voi koristella haluamallaan tavalla

Vinkki: Kinder-piirakka sopii pakastettavaksi. Piiras onnistuu myös vähentämällä sokerin määrän 5 desilitraan. Halutessasi voit lisätä maitosuklaan joukkoon sulatusvaiheessa 1 rkl voita, jolloin lopputulos on leikkautuvampi. Paisto ja täyttö on helppo tehdä säädettävällä reunavuoalla. Kokeile myös netistä löytyviä kinderkääretortun reseptejä!

Ja kylläpä se tosiaan maistuu Kinder-munilta, jotka ovat ainakin oma pääsiäisherkkuni. Piirakka on melko makeaa ja sitä tulee kerralla paljon, joten se riittää isommallekin herkuttelijajoukolle tai sitten loput voi pakastaa. Jos mietit leivottavaa pääsiäispöytään, niin ehkäpä se voisi olla tämä?

6.3.2024

Kesäkurpitsapaistos

Mehevä kesäkurpitsapaistos pitää sisällään sitruuna-valkosipuliöljyllä siveltyjä kesäkurpitsaviipaleita
sekä kuohkeaa mintun maustamaa ricottajuustotäytettä.

Tämän reseptin bongasin jo aiemmin ilmestyneestä Glorian ruoka & viini -lehdestä, joka on tullut postilaatikkooni jo vuosien ajan. Reseptiä silmäillessä ajattelin, että taidanpas kerrankin kokeilla jotain valmisohjetta, mutta kuinkas kävikään: jo luonnosvaiheessa ajattelin, että ohjetta on hieman muokattava ja se kieltämättä kannatti – ainakin omaan makuuni lopputulos on varmasti näin tuunattuna mieleisempi. Reseptissä on nyt runsaammin oliiviöljyä, sitruunaa, valkosipulia ja minttua. Eikä jäänyt pyörimään puoliksi raastettua sitruunaa jääkaappiin, mehunkin sai näppärästi käytettyä aamupalasmoothien joukkoon. Hävikin välttäminen on yksi hyvä keino lähestyä kokkailuja, usein reseptit eivät pahastu siitä, jos niihin käyttää puolikkaan puskan sijaan kokonaisen kimpun tuoreyrttiä ja lorauksen jotain voi helposti suurentaa vähän isommaksi.

Kesäkurpitsapaistos olikin herkullinen kokeilu. Uunista tulvi sitruunan ja valkosipulin aromit, minttu maistuu edelleen melko vienosti täytteessä ja kananmunat hyydyttävät täytteen vaaleanvihreiden kesäkurpitsasiivujen väliin kauniiksi kerroksiksi. Pinjansiemenien palamista kuumottelin etukäteen, mutta eiväthän ne mihinkään palaneet. Jos haluat pelata varman päälle, voit paistaa vuokaruokaa hetken uunissa ennen pinjansiementen lisäämistä pinnalle. Edullisemman version pinjalle saat auringonkukansiemenistä. Jos paistos kaipaa rinnalleen jotain tukevampaa, niin vaikkapa broilerinfileet sopisivat hyvin kaveriksi. Mielestäni ruoka oli kyllä näinkin oikein hyvää ja täyttävää. Kannattaa kokeilla!

6 annosta / 20 x 25 cm uunivuokaan

2 rs ricotta-tuorejuustoa
5 valkuaista
3 keltuaista

1,5 isoa kesäkurpitsaa (n. 600 g)
100 g grana padanoa tai parmesaania
½ ptt minttua (voi laittaa myös kokonaisen)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

mausteöljy
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan kuori
4 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

pinnalle
½ dl pinjansiemeniä

Kumoa ricotat siivilään, anna valua muiden valmistelujen ajan.

Erottele 5 valkuaista isoon kulhoon ja 3 keltuaista toiseen isoon kulhoon. Hienonna mintunlehdet pieneksi silpuksi ja raasta grana padano, sekoita minttu ja juustoraaste keltuaisiin. Mausta keltuaisseos suolalla ja pippurilla. Jätä odottamaan.

Pese kesäkurpitsat, poista päädyt ja leikkaa keskeltä poikki. Leikkaa paloista pitkittäin ohuita siivuja. Jätä odottamaan.

Pese sitruuna ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Kuori valkosipulinkynnet ja raasta hienoksi raasteeksi. Mittaa oliiviöljy kahvimukiin ja sekoita raasteet joukkoon, mausta seos suolalla ja pippurilla.

Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen keltuaisseoksen rakenne sekaisin (vispilöitä ei tarvitse pestä välissä) ja vispaa valutettu ricotta joukkoon. Kääntele valkuaisvaahto nuolijalla varovasti nostellen täytteen joukkoon.

Kokoa vuoka. Levitä vuoan (20 x 25 cm) pohjalle kerros kesäkurpitsasiivuja ja sivele ne mausteöljyllä. Nostele päälle kerros juustotäytettä (n. 4 nuolijallista) ja levitä päälle taas kerros kesäkurpitsasiivuja, sivele mausteöljyllä. Jatka, kunnes ainekset on käytetty. Päällimmäiseksi tulee kerros kesäkurpitsaa. Sivele lopulla mausteöljyllä (öljyä saa olla päällimmäisessä kerroksessa runsaasti) ja ripottele pinnalle pinjansiemenet. Paista 175-asteisessa uunissa n. 45-55 minuuttia tai kunnes kesäkurpitsat ovat kypsyneet ja saaneet kullankeltaisen värin.

Vuoan kasaus. Nuolijalla on kätevä nostella täytettä vuokaan ja
levittää se sen jälkeen tasaisesti kesäkurpitsasiivujen päälle.

Herkullista! Kesäkurpitsa kypsyi sopivasti ricottatäytteen keskellä ja eikä se jäänyt myöskään liian vetiseksi, vaikka viipaleita ei itketetä etukäteen. Sitä voisi toki joskus kokeilla - tai kesäkurpitsan paistaa pannulla ennen vuokaan lisäämistä. Mikäli mausteöljy kerkeää loppua kesken ennen viimeisten päälle tulevien kesäkurpitsoiden voitelua, lisää mukaan loraus öljyä. Kun viipaleissa on tarpeeksi öljyä, ne paistuvat paremmin kuivumatta. Mietin ennakkoon, tuleekohan täytteestä kuinka tanakkaa ja pahastuisiko se, jos lisäisin ne pari ylimääräistä keltuaistakin mukaan. Ratkaisu oli tämän suhteen ihan oikea: älä lisää, muuten täytteestä tulee varmasti liian kovaa. Tee keltuaisista jotain muuta. Seuraavalla kerralla laittaisin kyllä kokonaisen puskan minttua mukaan, se saisi makuuni maistua vahvemminkin.


Resepti on julkaistu 6.3.2024 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.