Rakastan britakakkua yli kaiken! Sen suussasulavan rapea marenki, pehmeä kuohkea kermavaahto ja raikkaat marjat tai hedelmät ovat yhdessä taivaallisen hyvää. Pieni toffeisuuskin kakkuun tulee, kun marengin päällä koristeena olevat mantelilastut saavat hieman paahteisuutta paiston aikana. Britakakku on näyttävä, mutta äärimmäisen helppo valmistaa. Nopeastikin se syntyy, vaikka yllätysvieraiden odottaessa. Halutessasi voit paistaa kakkupohjan jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää sen leivinliinalla suojattuna, jolloin marengin rapeus ei kärsi. Tarvittaessa pohjan voi myös pakastaa, josta sen saa muutamassa minuutissa pöytään, kunhan vain täytteet ovat valmiina. Kannattaa ehdottomasti kokeilla britakakkua, jos et ole vielä kerennyt!
Britakakku
n. 10 annosta
kakkupohja
125 g voita1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
marenki
2 valkuaista1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja
täyte
n. 300 g mansikka-raparperihilloa tai mansikkahilloa500 g mansikoita
3 dl kuohukermaa
sokeria tarvittaessa
koristelu
250 g mansikoitatomusokeria
Vaahdota pohjan voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet. Sekoita vaahdon joukkoon kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperoidulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes sokeri on liuennut vaahtoon, vaahto on erittäin kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki esipaistetun pohjan päälle varovasti lastan avulla. Tee marenkiin pieniä huippuja. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä.
Leikkaa kakkupohja kolmeen yhtä suureen osaan. Nosta yksi levy varovasti kakkuvadille. Levitä päälle hilloa ja kolmasosa kermavaahdosta (jos käytät makeita täytteitä, kermaa ei tarvitse sokeroida). Pilko mansikat pieniksi kuutioiksi ja levitä puolet mansikkakuutioista kermavaahdon päälle. Nosta toinen levy täytteen päälle ja täytä samoin, asettele päälle kolmas levy, vähän kermavaahtoa ja koristele puolitetuilla mansikoilla ja humpsauta päälle tomusokeria. Tarjoile kakku heti täyttämisen jälkeen, ettei marenki pehmene.
Vinkki: Voit leikata kakkulevyn kahteen osaan ja tehdä matalamman ja leveämmän kakun, jolloin sitä on helpompi leikata. Voit jättää päällimmäisen kakkulevyn kermavaahdotta, jolloin kaunis manteli-marenkipinta pääsee paremmin esille eikä marenki kostu. Kakkuun käyvät täytteeksi muut hedelmä- tai marjahillot tai hillokkeet, tuoreet sekä säilötyt hedelmät tai marjat. Kokeile vaikka kesäistä kirsikkaa! Koristeluun sopivat myös minttu, sitruunamelissa ja suklaaraidat. Marengin pinnalle ripoteltavan mantelin voi jättää tarvittaessa pois tai korvata vaikkapa pähkinärouheella, allergiat huomioiden.
Britakakku saa lopullisen silauksen tomusokerihunnulla. Käytä koristeluunkin runsaasti mansikoita. |
Täytteeksi britakakkuun – kuten myös muihinkin kakkuihin – sopivat mainiosti eri marjat ja hedelmät tai niiden yhdistelmät. Oma suosikkiyhdistelmäni on mansikka ja raparperi, joista voi keittää itse hillokkeen (kaupasta saa myös valmiita hilloja) ja lopuksi koko komeus kruunataan mansikkakeolla. Jos keität itse raparperihilloa, kokeile sen maustamiseen kanelia tai kardemummaa, myös inkivääri piristää kirpsakkaa raparperia entisestään. Talvisemman version britasta saa käyttämällä vaikkapa säilykemangoa ja tuoreesta passionhedelmästä raaputettua sisusta. Erityisesti makean ja kirpeän yhdistelmät toimivat mainiosti yhdessä!
Raparperihilloke on helppo keittää itse: 5 dl raparperipaloja ja 1 dl sokeria mitataan kattilaan ja kuumennetaan, kunnes raparperit alkavat hajota. Lisämakua saa lisäämällä joukkoon mansikoita pilkottuna tai maustamalla hillon vaniljatangon siemenillä, kardemummalla tai kanelilla. Käytä hilloke jäähdytettynä kakkuun, ettei se sulata kermavaahtoa.
Tsekkaa myös aiempi resepti raparperilla ja mansikalla täytettyyn britaan.
Resepti on julkaistu Karjalan Heilin kesälehdessä 16.6.2018
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti