Karjalainen perinneleivonnainen, kukkonen |
Kukkoset eli pyöröt/pyöröset on miulle yksi rakkaimmista karjalaisista perinneruoista. Niitä ovat leiponeet niin molemmat mummot kuin mie itse, samoin niitä saa monista pohjoiskarjalaisista leipomoista uunituoreena ja kaupan tuorehyllystä monesta paikasta, ainakin täällä Joensuussa ja lähiseuduilla. Kuulemma jostain Helsingin kauppahallistakin löytyisi, näin tiesivät etäkarjalaiset kertoa etelästä. Pohjataikina on hiivaleipätaikinaa, jossain päin tehdään enemmän rukiista pohjaa, mutta miulle se ainoa oikea on tässä hiivaleipätaikina. Mie tykkään enemmän perunamuusilla täytetyistä kukkosista kuin riisikukkosista, sama tosin pätee karjalanpiirakoihin eli piiroisiin kohdallani. Parasta kukkoset on lämpimänä, kun päälle sipaisii vähän suolaista kirnuvoita. Ja kylkeen käy mustikkasoppa. Ai että! Onko kukkoset siulle tuttu leivonnainen?
24-30 kappaletta
hiivaleipätaikina
5 dl piimää50 g tuorehiivaa
½ rkl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita tai ½ dl rypsiöljyä
täyte riisipuurosta
2 dl puuroriisiä3 dl vettä
1 l punaista maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna tarvittaessa
TAI perunamuusi
1,5 kg jauhoista perunaamaitoa
1 tlsuolaa
voita
1 kananmuna tarvittaessa
voiteluun
75 g sulatettua voita
Keitä ensin riisipuuro. Huuhtele riisit ja keitä niitä vedessä. Kun riisit ovat imeneet veden, kaada kattilaan maito ja keitä miedolla lämmöllä kypsäksi, noin tunti. Mausta puuro suolalla. Jäähdytä puuro. Jos joudut käyttämään puuron hyvin lämpimänä, lisää puuron joukkoon yksi kananmuna kuohumista estämään.
Vaihtoehtoisesti keitä kiinteähkö perunamuusi 1,5 kg:sta perunaa, notkista maidolla vain sen verran, että muusi on levitettävää. Mausta muusi suolalla ja voilla, halutessasi voit lisätä muusiin yhden kananmunan kuohumista estämään. Älä notkista puuroa tai muusia kylmällä maidolla, muuten täyte kuohuu uunissa.
Valmista taikina. Sekoita kädenlämpöiseen piimään hiiva, sokeri ja suola. Vatkaa ja alusta osa jauhoista mukaan, lisää lopuksi voi tai öljy. Vaivaa taikinaa jauhoja lisäten, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahtia ja tee taikinapaloista tangot. Jaa tangot 12-15 osaan ja pyöritä taikinapalat palloiksi leivinpaperoidulle pellille. Yhdelle pellille mahtuu 12 taikinapalaa. Kohota sämpylöiksi ja paina juomalasilla kohonneiden taikinapallojen päälle syvennys. Täytä syvennys jäähtyneellä riisipuurolla tai perunamuusilla. Jaa täyte tasaisesti kaikkiin kukkosiin (reilu 1 rkl per kukkonen), yksi täyte riittää juuri tälle taikinamäärälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes kukkoset ovat saaneet ruskeita pilkkuja ja pohja on saanut väriä. Voitele kukkoset sulatetulla voilla ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Kukkosten resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani joulukuussa 2018.
Ai että,nammmm....Tulee lapsuus mieleen....
VastaaPoistaKyllä, lapsuudesta tuttu maku jo :)
PoistaLeivon juuri nyt pyörösiä, mummoni teki karjalaisia perinneleivonnaisia, rajan takaa kun oli. Vastaleivottu leipä ja kirnuvoita, kaksinkäsin pidettäviä isoja piirakoita, pyörösiä ja sulhaspiirakoita. Ihania ruokamuistoja! Nam! Kiitos mummo! T. Sirpa
VastaaPoistaIhania ruokamuistoja! Kyllähän tämä karjalainen leivosperinne on hurjan laaja ja ihana, kaikkea hyvää on leivottu vuosisatojen ajan :) Nyt sitten me koitetaan tässä leipoa ja pitää perinteitä yllä vuorostamme :)
PoistaKiitos ohjeesta, tänään leivoin ja aivan samalta maistui kuin muistimme. Isoäitimme teki näitä eläessään Tohmajärvellä.
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla! Täällä suunnilla näitä onkin leivottu ja ovat kyllä niin hyviä :)
PoistaNo vihdoin löysin pyörön ohjeen! Entisellä työpaikallani, tilan vanha emäntä teki pyöröjä aina joskus ja ne niin sulivat suuhun! Nyt en enää muista tarkkaan mistä kyseinen henkilö oli lapsena Savoon tullut, mutta evakkona kuitenkin, eli Karjalan suunnilta.
VastaaPoistaKukkoset on kyllä kieltämättä hyviä ja suussasulavia.
PoistaKiitos ohjeesta. Tänään sitten meillä tehdään näitä pyöröjä. Ovat tosi hyviä. Kerran olen aikaisemmin tehnyt tällä ohjeella. 😊
VastaaPoistaKiitos! Kiva kuulla. Toivottavasti on maistunut :)
Poistaminä muistelin miten äitini teki pyöröjen ole löytänyt hänen ohjettaan MUTTA NYT JOSOHJEEN SAAN NIIN ????MISTÄ
VastaaPoistaKukkoset on sama asia kuin pyöröt. Kokeile tällä reseptillä, onko samanmakuista kuin hänen tekemänä? Jos ei, leivo pyöröt maitoon tai veteen. Yleensä erona on neste, mihin leivotaan ja sitten voi olla vähän eroa siinä, mitä jauhoja tai niiden seoksia kukakin käyttää.
PoistaKiitos ohjeesta! Ohjeessa käsketään laittamaan sokeria taikinaan, vaikka ainesosalistassa on siirappia :)
VastaaPoistaNo kappas, niinpäs onkin! Mutta tosiaan, reseptiin voi hiivanherättäjäksi käyttää niin siirappia, sokeria kuin hunajaa, oman maun mukaan.
PoistaMinustakin perunatäytteiset karjalanpiirakat ovat maukkaampia. Kun olin pieni äiti leipoi riisipiirakoita ja osasta taikinaa perunalla täytettyjä. Ne kun eivät hänen mukaansa säilyneet yhtä hyvin. Ajattelin kokeilla tätä ohjetta. Olen ottanut selville että täällä Ruotsissa hiivaleipäjauhoja vastaa Vetemjöl special. Olen leiponut monenlaisia piirakoita, kiva maistella perinneherkkuja. MM
VastaaPoista