Joensuussa on ihana kreikkalainen ravintola Kreeta, jossa on tullut käytyä usein syömässä. Muutama ruoka sisältää pitaleivän kanssa juustotahna tirokafteria ja sitä saa ostettua dippailuun muutenkin. Minulle tuo tahna maistuu erityisen hyvin, joten halusin oppia tekemään sitä itse. Googlellakaan en löytänyt kuin muutaman englanninkielisen reseptin, joten siitäpä rupesin väsäämään omaa versiotani yhdistellen eri reseptejä. Olen tehnyt tätä niin tuoreella chilillä (kuva sellaisesta) kuin chilijauhemausteella, ehkä jauheella tulee jotenkin parempaa omaan makuuni. Myös makeaa suippopaprikaa on tullut käytettyä, mutta sitä en tähän suosittele. Eli tavallista paprikaa ja chilijauhetta, niin tulee hyvä! Vaikka tahnaan tulee chiliä, se ei ainakaan ravintolaversiossakaan ole ollut tulista. Maun mukaan voi sitäkin säätää.
1 punainen paprika
½ tuore punainen chili tai maun mukaan (tai chilijauhetta)
1 rkl omena- tai punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
mustapippuria myllystä
Pese paprika ja laita se 200-asteiseen uuniin grillivastuksen alle, kunnes paprika on pehmennyt ja pinta mustunut. Laita paprika kulhoon kelmun alle ja anna hautua hetki. Revi mustunut kuori pois ja leikkaa paprika halki. Poista paprikan valkoiset osat ja siemenet. Laita muutamaan osaan leikattu paprika, paloiteltu fetajuusto ja chiliä maun mukaan tehosekoittimeen ja aja melko tasaiseksi massaksi. Lisää etikkaa ja öljyä, mausta oreganolla ja pippurilla. Tarkista maku ja koostumus, lisää tarvittaessa öljyä. Anna dipin maustua kylmässä ennen tarjoilua. Tarjoile tirokafteria osana salaattia, pitaleivän tai naan-leivän kanssa, tacolastujen dippailuun.
Herkullista! Todella kivaa ja vähän erilaista tahnaa, mitä olen vuosien varrella syönyt. Fetajuuston rakenne saa jäädä vähän rakeiseksi, tasaista mössöä tästä ei kannata tehdä. Söin tirokafteria mm. soijapalojen ja couscous-salaatin kastikkeena, nuo soijapalat löytyy valmiiksi maustettuina lämmitysvalmiina pakastealtaasta. Tätä tahnaa, kuten hummustakin, kokailtiin syksyllä kansalaisopiston kurssillani. Hyvin näytti maistuvan kurssilaisillekin! Kannattaa ehdottomasti kokeilla, i-ha-naa! Kuvan kukkiva oregano on muuten kasvatettu omalla parvekkeellani.
Lisätty blogiin 1/2020 eli takaisinmuuton jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti