Mehevät dallaspullat |
Lapsuusmuistoista kauneimpia ovat äidin ja mummojen
rakkaudella paistamat herkulliset ja mehevät pullat, joita natustettiin välipalaherkkuna
tai lauantaisin saunan jälkeen. Pullan kaverina tarjottiin joko kylmää maitoa
tai lämmintä kaakaota, jälkimmäistä erityisesti hiihtolenkin jälkeen. Pulla
saattoi olla perinteistä voisilmäpullaa, tuoksuvaa kanelikierrepullaa tai
korvapuusteja tai jouluisin rusinoilla koristeltuja hahmopullia. Tätini
bravuuri mummolassani käydessään oli mantelinen vaniljapulla ja
kylättelyreissulla perhetuttavan paistama hillotäytteinen bostonpulla.
Huoltoasematauoilla tutustuttiin eksoottisiin dallaspulliin ja sittemmin niitä
on tullut leivottua paljon itsekin. Ohje ihaniin dallaspulliin siis, olkaapa hyvä!
pullataikina
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl jauhettua kardemummaa
1½ dl sokeria
1 kananmuna
n. 12-14 dl vehnäjauhoja
150 g voita
kananmuna voiteluun
(raesokeria koristeluun)
täyte
100 g voita
¾ dl sokeria
2 kananmunaa
250 g maitorahkaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä kuumemmaksi ja liota
mukaan tuorehiiva (jos käytät kuivahiivaa, sitä tulee 2 pussia ja maito saa
olla reilusti lämpöisempää, n. 42c.). Sekoita joukkoon suola, sokeri,
kardemumma ja kananmuna. Vispaa joukkoon pari desiä vehnäjauhoja kunnolla
vatkaten ja alusta joukkoon jauhoja niin, että saat kulhon reunoista irtoavan
kimmoisan taikinan. Taikinaa saa vaivata käsin parikymmentä minuuttia. Lisää
loppuvaiheessa jauhojen lisäämistä mukaan myös pehmennyt voi. Mitä pehmeämpi
taikina, sitä pehmeämpi pulla, joten jauhoja ei kannata käyttää liikaa. Anna
taikinan kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla n. 45 minuuttia.
Valmista täyte. Vispaa huoneenlämpöiseen voihin sokeri,
kananmunat ja maitorahka. Sekoita viimeisenä, juuri ennen täytteen
levittämistä, joukkoon vaniljakreemijauhe.
Valmista dallaspullat. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kaulitse
puolet taikinasta puolen sentin paksuiseksi suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä
puolet täytteestä levylle palettiveitsen tai taipuisan lastan avulla. Kääri levy
rullaksi pitkältä sivulta. Leikkaa rulla parin sentin paksuisiksi siivuiksi ja
aseta pullat paperisiin viinerivuokiin (isompia, kuin muffinivuoat). Valmista
lopputaikina samalla tavalla. Anna pullien kohota pellillä leivinliinalla
peitettynä puolisen tuntia. Voitele pullat kananmunalla, ripottele pinnalle
halutessasi raesokeria ja paista pullat kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa,
n. 10-15 minuuttia pullien koosta riippuen.
I-H-A-N-A-A! Dallaspullat ovat kyllä varmastikin parhaita pullia, niin meheviä ja vaniljaisia. Dallaspullat onkin ainoa juttu Daim-kakun ohella, joihin käytän vaniljakreemijauhetta. En muuten tykkää käyttää oikein käyttää sitä, mutta tätä leivonnaista ei voi kuvitella ilman sitä. Yeensä teen pullataikinan yleiskoneella, niin ei tarvitse käsin veivata, mutta maalla (kuten nämä pullat) teen aina nostalgiasyistä käsipelillä. Pitäisihän se opetella tekemään pullat käsituntumalla, kuten mummoni, mutta pari kertaa vuodessa ei ole ihan tarpeeksi pullanpaistoa.
Dallaspullien ohje on julkaistu 30.7. Karjalan Heilin ruokapalstallani.
Hyvä ohje mutta täytettä tuli liian vähän. Ensi kerralla teen tuplana!!
VastaaPoistaJoo, täyttä pitää olla reilusti...
PoistaPakko kokeilla! Oon pitkään haaveillu tekeväni ja huomenna toteutan :D
VastaaPoistaTosi hyvä!
VastaaPoistaTerveisiä Norjasta entiseltä Polvijärveläiseltä! 😃🤞Etsin ohjeita Dallaspullalle ja siun ohje osui kohdalle. Justiinsa on vasta pullat paistumassa, mutta hyvältä näyttää. Helppo oli seurata ohjeitasi. Kiitos!! T. Sari
VastaaPoista