Valkosuklainen pannacotta ja kirpsakka granaattiomenakompotti |
Vietimme jo tammikuussa ystävieni kanssa illanistujaisia, jonne kokkailimme yhdessä upean illallisen. Kävimme yhdessä kaupoista hakemassa ihania raaka-aineita, valmistelimme edellisenä iltana suuren osan ruoista valmiiksi ja jatkoimme kokkailua seuraavana päivänä juhlatalona toimineessa ystävieni kodissa. Minun vastuullani oli valmistaa jälkiruoka kokonaisuudessaan ja päädyin yhteen jälkkärilemppariini, pannacottaan. Pannacotta oli helppo valmistaa etukäteen hyytymään ja pakata kylmälaukkuun, kompotinkin keittelin valmiiksi ja vein sen mukanani isossa hillopurkissa. Näin jäi aikaa loppujen ruokien valmistamiselle ja tähän herkkuun oli hyvä päättää herkullinen viiden ruokalajin illallinen. Lisäksi granaattiomenan sesonki on nyt ja ihanan kirpeän makea hedelmä onkin oiva pari niin suolaiseen kuin makeaankin. Kannattaa kokeilla!
4 annosta
Valkosuklaapannacotta
2 dl kuohukermaa
3 dl täysmaitoa
1 vaniljatanko
½ dl sokeria
130 g valkosuklaata
2 liivatelehteä
Granaattiomenakompotti
2 kypsää granaattiomenaa
1 dl vadelmamehua
1 tähtianis
1 dl hillo-marmeladisokeria
Mittaa kerma ja maito isoon kattilaan, halkaise
vaniljatanko ja raaputa siemenet kermamaidon joukkoon. Lisää kattilaan myös
sokeri sekä vaniljatanko. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan varovasti
vispilöiden 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja poista vaniljatanko, lisää
joukkoon paloiteltu valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Laita liivatelehdet
likoamaan runsaaseen veteen 5 minuutiksi. Purista liivatteet kuivaksi ja lisää
kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja annostele kauniisiin maljoihin. Anna hyytyä
jääkaapissa yön yli tai vähintään muutama tunti. Ota pannacottat juuri ennen
tarjoilua jääkaapista, lisää päälle granaattiomenakompottia ja koristele
annokset vaikkapa tuoreilla vadelmilla, sitruunamelissan tai basilikan lehdillä
ja kokonaisella tähtianiksella.
Halkaise granaattiomenat ja nypi siemenet kattilaan
yksitellen. Poista kaikki valkea malto. Lisää kattilaan vadelmamehu, tähtianis
ja hillo-marmeladisokeri. Keitä hillokkeeksi varttitunti välillä sekoitellen ja
anna jäähtyä jääkaapissa kylmäksi.
I-h-a-n-a-a! Rakastan pannacottan kermaisuutta ja pehmeyttä, erityisesti silloin kun sen kanssa tarjoillaan jotain kirpeää. Pienensin ohjeen blogia varten, tein illanistujaisiimme nimittäin 12 annosta pannacottaa lisukkeineen. Ja leivoin vielä espressokeksejä lautasen reunalle laitettavaksi, mutta unohdin tarjoilla ne jälkkärin kanssa, kun nostimme annokset nopeasti tarjolle. Nautiskelimme rapeat keksit sitten ruokailun jälkeen myöhemmin illalla. Loppujen lopuksi unohdukseni oli varmaan ihan hyvä juttu, sillä mielestäni pannacotta ei enää tarvinnut lisäosia. Pitääkin laittaa keksien ohje joku kerta blogiin!
Tämä resepti on julkaistu Heilissä helmikuussa ruokasivulla, yhdessä parin muun kermaisen reseptin kanssa. Ohessa on kuvakaappaus verkkolehden sivuilta.