5.8.2013

Lämmin sieni-papusalaatti ja halloumia

Lämmin lounassalaatti ja jämien hyötykäyttöä

Heipä hei, pitkästä aikaa! Cebicin keittiössä on viime aikoina ollut hieman hiljaista bloggausten puolesta, mutta sitäkin enemmän on sitten tapahtunut kulisseissa. Reilu kuukausi sitten kuulin isommasta asunnosta ja edessä oli heinäkuun lopulla muutto (kiitos perheelle ja ystäville avusta!) yli kahdeksan vuotta kotinani toimineesta keittokomerollisesta yksiöstä kaksioon, jossa on ihanan iso kunnollinen keittiö! Siinä välissä tuli pakkailtua kaikki miljoonat kipot ja kupit, keittiövälineet ja kodinkoneet, ruoat ja kaikki muu omaisuus, vietettyä railakasta kesän kohokohtaa eli Ilosaarirockia ja käytyä tietenkin töissä, sillä tänä vuonna ei kesälomaa ole muutamaa päivää enempää siunaantunut. Ja sitten olen tehnyt asiakkaille muun muassa täytekakkuja, niihin palaan myöhemmin ainakin kuvina. Omat kokkailut ja muu touhuaminen ovat olleet sattuneista syistä viime viikkoina vähissä, mutta silloin tällöin sentään tulee jotain itsekin tehtyä ja jatkossa taas varmasti enemmän, kun on tilaa missä tehdä ja tiskikone tiskaa astiat... Ja olisihan tässä koneellakin paljon blogattavia kuvia jo valikoituna, kun vaan saisi välillä intoa avata tietokoneen ja keskityttyä fiilistelyn sijasta kirjoittamiseenkin. Tänään vietin vapaapäivää ja kyhäsin nopean, mutta sitäkin maukkaamman lämpimän lounaan uudessa isossa valkoisessa keittiössäni, joten resepti alla, olkaapa hyvä :)

2 annosta

200 g tuoreita herkkusieniä
1 isohko kesäsipuli varsineen
1 valkosipulinkynsi
1 tlk isoja valkoisia papuja
kourallinen kirsikkatomaatteja
tuoretta persiljaa
suolaa
mustapippuria
2-4 viipaletta leipää
200 g halloumia
voita paistamiseen
kastikkeeksi valkoista balsamicosiirappia

Kuutioi leipä ja paista se voinokareessa kauniin ruskeaksi, laita krutongit salaattikulhon pohjalle. Poista herkkusienistä halutessasi ja jalat ja leikkaa sienet neljään osaan. Silppua sipulit, halkaise kirsikkatomaatit pitkittäissuunnassa ja huuhtele pavut. Lämmitä pannu ja paista siinä ensin sienistä neste pois, lisää nokare voita ja lisää pannuun sipuli. Kun sipuli on kuullottunut, lisää hienonnettu valkosipuli, tomaatinpuolikkaat ja pavut. Kuumenna nopeasti, mausta ja lisää hienonnettu persilja. Paista samaan aikaan toisessa pannussa halloumiin kaunis väri, pannuun ei tarvitse laittaa lainkaan voita. Nostele kasvisseosta leipien päälle kulhoon, asettele muutama siivu halloumia päällimmäiseksi ja lorauta kastikkeeksi vaaleaa balsamicosiirappia (tai tummaa, tai tavallista balsamicoa). Tarjoile välittömästi, ettei halloumi sitkisty.

Ihanaa! Pavut ovat suurta herkkuani, kuten varmaan muuttoa tehneet ystävänikin huomasivat... Samoin sienet ovat ihania ja eilen illalla kaupasta tarttui mukaani vielä halloumia. Perinteistä salaattipuskaa en muistanut ostaa, mutta hyvinpä toimi ruoka näinkin. Toisaalta jos osa salaatista on lämmintä, niin mie ainakin tykkään, että sitten koko ruoka olisi lämmintä, eikä kylmä salaatti nahistu lämpimien osuuksien alla. Lisäksi salaattiin sai upotettua panzanella-tyyppisesti vanhaa leipää, joka unohtui kotiin mökille ystävien kanssa suunnatessani. Tämä ruoka ei lihaa kaipaa, mutta kieltämättä mielessäni käväisi, että pekonihan (yllätys!) sopisi tähänkin vallan mainiosti. Tätä hävikkikokkausta on hyvä harrastaa ihan koko ajan ja seuraavana operaationa on käyttää kaikki säilyke- ja ruokakomerojemmat pois. Eli papureseptejä tulee sitten jatkossakin! :D

2 kommenttia:

  1. Sienet ja pavut suosikkejani! Pakkasessa vielä vähän viime keän kantarelleja joten ne varmaan sopivat tähänkin!? Kiitos tästä reseptistä! :-) Maria

    VastaaPoista
  2. Maria,

    voit käyttää mitä sieniä tahansa. Nyt kun miettii, niin miullakin on vielä pakastimessa sieniä, mutta tulin ostaneeksi kauppasieniä :)

    VastaaPoista