|
Kinkkuvoileipäkakku vuosimallia 2011 |
Voileipäkakku on ihanaa herkkua, jota tulee tehtyä
luvattoman harvoin! Tämä ohje on alunperin sävelletty kesällä 2011 ja se löytyy
kuvattomana
CK
arkistoblogistani. Ohje on sen verran hyvä, että en ole kokenut tarvetta
vaihtaa sitä vielä toiseen - tällä mentiin niin omat valmistujaiset kuin veljen
lakkiaiset ja monet muut juhlat. Ja onpa se saanut jo vajaan parin vuoden
aikana muutaman vannoutuneen faninkin! Tämän juju nimittäin on mehevyys ja
raikkaus, sillä valitettavan usein voileipäkakut ovat kuivia, tunkkaisia ja
majoneesia pullollaan. Kannattaa kokeilla, vaikka jo tämän kevään juhlissa! :)
8-10 hengelle (yksi tavallinen leipävuoka)
12 isoa vaaleaa paahtoleipäviipaletta (ja pari extrapalaa
vuoan reunojen täyttämiseen)
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
200 g philadelphiaa (maustamatonta tuorejuustoa)
1 prk kermaviiliä
2/3 tuorejuusto-kermaviiliseosta
300 g ylikypsää saunapalvikinkkua
1 punainen suippopaprika
2 rkl sinappia
mustapippuria
1/3 tuorejuusto-kermaviiliseosta
2 suolakurkkua
loraus juoksevaa hunajaa
mustapippuria
koristeluun
200 g ruohosipulituorejuustoa
150 g creme fraichea
jääsalaattia
meetwurstia
minimozzarellapalloja
kirsikkatomaatteja
(viinirypäleitä, juustoraastetta, fetaa, oliiveja,
(parman)kinkkusiivuja, paprikaa...)
Kiehauta kattilassa vesi ja liuota siihen
lihaliemikuutio. Anna jäähtyä. Vuoraa pitkulainen leipävuoka tuorekelmulla
ja jätä kelmun reunoja reilusti roikkumaan vuoan yli. Leikkaa leivistä ohuelti
reunat irti (tee reunoista vaikka krutonkeja tai kuivata korppujauhoksi).
Vispaa maustamaton tuorejuusto ja kermaviili tasaiseksi seokseksi isohkossa
kulhossa. Ota noin kolmasosa tahnasta pieneen kulhoon ja hienonna siihen kaksi
suolakurkkua pieneksi kuutioksi (valuta tarvittaessa ylimääräinen neste pois),
mausta seos hunajalla ja pippurilla. Hienonna saunapalvikinkku ja paprika hyvin
pieneksi kuutioksi ja sekoita ne isomman kulhon tahnan joukkoon. Mausta
mustapippurilla ja sinapilla. Tarkista tahnojen maut ja lisää tarvittaessa
suolaa tai muita mausteita.
Asettele kolme kuoretonta siivua leipää vuoan pohjalle
(täytä tarvittaessa vuoan reunat pienillä leipäsuikaleilla) ja kostuta
kauttaaltaan lihaliemellä, käytä pullasutia. Levitä puolet
kinkku-paprikatahnasta leipien päälle ja laita seuraava kerros leipiä täytteen
päälle. Paina leipiä kevyesti kädellä ja kostuta ne. Levitä koko
suolakurkkutahna päälle ja asettele seuraava kerros leipiä päälle, kostuta.
Levitä loput kinkku-paprikatahnasta ja päällystä viimeisillä leipäsiivuilla.
Kostuta tätä kakun pohjaksi tulevaa kerrosta hieman enemmän. Kääri tuorekelmu
huolellisesti kakun päälle ja laita päälle leikkuulauta ja jotain painoksi,
itse laitoin kaksi pakettia oivariinia ja kilon jogurttia. Anna maustua ja
tasaantua jääkaapissa vähintään muutama tunti tai yön yli.
Vatkaa ruohosipulijuusto ja ranskankerma tasaiseksi
seokseksi. Ota tarjoiluvuoka esille ja kumoa kakku sille, poista kelmut. Levitä
ruohosipulinen tahna kauttaaltaan tasaiseksi kerrokseksi kakulle. Tasoita pinta
huolellisesti. Koristele esim. laittamalla salaattia reunoille ja asettelemalle
muita aineksia pinnalle.
|
Liemi ja täytteet |
Vasemmalla kostutuslihaliemi, keskellä
kinkku-paprikatahna ja oikealla suolakurkkutahna. Vuoassa kakun päällimmäiseksi
tuleva voileipäkerros ja ensimmäinen kerros täytettä.
|
Keskikerros |
Keskimmäinen täytekerros, eli suolakurkkutahna ja
seuraava välikerros leipää. Kakku nousi reilun sentin vuoan reunojen yli, mutta
painojen ansiosta lopputulos oli reunoihin asti korkea, tiivis ja tasainen.
|
Kuorrutusta vaille valmis! |
Painon alla jääkaapitettu valmis kakku vailla kuorrutetta
ja koristeita. Koska kakku on hyydytetty vuoassa, ei sen reunoja tarvinnut
siistiä leikkaamalla, täytekään ei pursuillut pahasti, kun ylimääräiset nesteet
oli imeytynyt leipiin. Seuraavaksi sivelin veitsen avulla
ruohosipuli-ranskankermatahnan kakun päälle ja asettelin koristeet.
|
Koristeita |
Koristeet muodostuivat pyöräyttämällä meetwurstisiivu
rullalle, siivuun leikataan viilto että se on helpompi rullata. Rullia
asetetaan neljä (lopputuloksena about ympyrä) yhteen, rullan sisälle puolikas
mozzarellapallo ja meetwurstien päälle kruunuksi leikattu kirsikkatomaatti.
Kakun kulmiin laitoin vielä yhdet kirsikkatomaattikruunut. Reunoille asettelin
jääsalaatista revittyjä pienehköjä paloja. Vati on ollut mummolassani
vuosikymmeniä ja sillä mummikin piti aina voileipäkakkua tai pitkulaista
kahvikakkua. Pitkään olen sitä katsonut ja sille kakkua suunnitellut. Nyt
pääsin sen tekemään. Joku "juju" tässä vadissa on, ehkä kuviointi ja
muoto, sillä normaalisti väri ei silmääni miellytä. Mutta aivan omiaan
vihreäreunaisen voileipäkakun alla :)
|
Ihanaa herkkua! |
Muutaman tunnin päästä valmistuksesta kakku oli maustunut
ja mehustunut tarpeeksi ja sen leikkaaminen sujui helposti sahateräveitsellä.
Päällä ja alla kinkku-paprikatahnat ja keskellä suolakurkkutahna. Kylläpä oli
hyvää! Ihan valehtelematta oli yksi parhaista ja raikkaimmista
voileipäkakuista, joita olen syönyt ja olihan nuo muidenkin kommentit
samansuuntaisia. Veikkaan, että nyt kun "voileipäkakkukynnyksestä" on
päästy yli, seuraava kakku kasataan hyvinkin pian. Kreikkalaistyylinen
feta-kasviskakku on ollut jo pari vuotta toteutuslistalla... :)
|
Mallia kevät 2013 |
Kakkuun tein "kukkakoristeita" pienellä muotilla metwurstista leikkaamalla, kirsikkatomaatit on tehty ruusukkeiksi koristeveitsellä (onnistuu tavallisella hedelmäveitselläkin) ja loput kuorrutteesta on pursotettu koristeeksi reunalle. Päällä oleva väkerrys esittää kukkivaa puuta.
|
Pikkuveljen lakkiaisten voikkari vuosi sitten |
Kolmin- tai nelinkertainen kakku veljen lakkiaisiin, minimalistiset koristelut tässäkin.
|
Omien valmistujaisteni kakku vuosi sitten |
Omien valmistujaisjuhlieni voileipäkakku tuli koristeltua parmankinkulla ja tämä on mielestäni yksi onnistuneimmista kakuistani vielä tänäkin päivänä :)
|
Vuodenvaihdetta 11-12 juhlistettiin tällä harvinaisen askeettisella kakulla |