15.8.2012

Ternimaitojuusto
Ternimaito on hyvin harvinaista herkkua omassa keittiössäni ja onneksi sain vihdoin ja viimein hankittua sitä tuttavani kautta pienen purkillisen. Ternimaitoa saadaan vain muutaman lypsykerran verran juuri poikineesta lehmästä, joten tavallista maitoa ei ylipäänsä poikineen ammun maitoon tule sotkea. Ternimaito sisältää paljon valkuaisaineita, jotka hyydyttävät maidon eikä erillistä hyydyttävää ainetta, kuten liivatetta, tarvita. Ternimaito on myös kauniin kellertävää ja hieman tavallista maitoa paksumpaa. Alunperinkin miulle oli selvää, että ternimaidosta tehdään juustoa, sillä sitä ei kannata laittaa jatkeeksi pannari- tai lettutaikinaan, vaikka nekin ovat ihania herkkuja. Toinen järkevä käyttökohde olisi ollut creme brulee, siinä ternimaito pääsee kanssa kunnolla oikeuksiinsa. Muistan mummoni tehneen ternimaitojuustoa ja sitä nautittiin omatekoisten hillojen tai sokerin ja kanelin kanssa. Vaalin perinteitä.

7,5 dl ternimaitoa
1 tl suolaa

Sulata ternimaito kaikessa rauhassa, ellei se ole tuoretavaraa. Sekoita joukkoon suola, älä vatkaa ettei maitoon synny turhia ilmakuplia. Kaada suolattu ternimaito uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin tunti. Valmis juusto on kiinteää ja saanut hieman väriä. Tarjoile haaleana kanelin ja sokerin tai hyvän hillon kanssa.

Nostalgista ja ihanaa herkkua! Miulle maistui parhaiten sokerin ja kanelin kanssa, mutta on hyvää erilaisten hillojen kanssa. Uskoisin, että myös chutney voisi toimia, sillä maistamani punaherukkahillo oli kuitenkin erilaista esim. mansikkahilloon verrattuna. Viime vuosina olen saanut ternimaitojuttuja maistaa vain lempiravintolassani, omassa keittiössäni lienekkö koskaan ollut käytössä. Mikäli ternimaitoa ei satu mistään saamaan, voi samantyylistä uunijuustoa tehdä maitojauheesta, mutta eihän se ole läheskään sama asia. Lievittää toki ternimaitojuustotuskaa kohtalaisesti. Jos sattuisin saamaan ternimaitoa käyttööni useammin tai ainakin useamman purkin kerralla, voisin kokeilla jotain muutakin kuin juustoa. Oletko sinä päässyt maistamaan ternimaidosta tehtyjä herkkuja? :)

7 kommenttia:

 1. Oi, pitkään aikaan en olekaan saanut tätä herkkua. Itsekin joskus tehnyt, mutta ternimaitoa ei tosiaan enää ole tarjolla kuten ennen :(

  VastaaPoista
 2. Nyt onneksi alkaa lähiruokabuumi olla sen verran huipussaan, että pieniltä maatilapuodeilta ja herkkukaupoilta/kauppahalleista maitoa kuulemma alkaa saamaan ihan kohtuullisesti. Ja jos lähistöltä löytyy lehmätila, niin kannattaa kysäistä. On kyllä ihanaa, joskin harvinaista herkkua. Vasikantanssiksi olen kanssa kuullut kutsuttavan, mutta meillä tämä oli uunijuustoa. Laitoin ternimaitojuustoksi siksi, että moni voi etsiä reseptiä sillä nimellä - kuten itsekin lopulta jouduin varmistelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmeli 2.9.2012

   Olen siinä onnellisessa asemassa,että saan ternimaitoa niin paljon kuin vain haluan. Olen tehnyt esimerkiksi lettuja lisäämällä ternimaitoon ainoastaan spelttijauhoja. Lettutaikina jätetään hyvin ohueksi,eli vain kevyellä kädellä jauhoa ja hieman suolaa. Paistetaan voissa kullankeltaisia,ohuita ja ihanan rapeita, suussa sulavia ohukaisia.Sopivat sekä makean ,että suolaisen kanssa nautittaviksi.

   Poista
 3. Uunijuusto on kyllä ihanaa herkkua. Äitin opettamaan ohjeeseen tulee vaniljasokeria ja siitä tuleekin uunijuustoon aivan ihana maku!<3
  Jäin vain ihmettelemään tuota lausetta: "sillä sitä ei kannata laittaa jatkeeksi pannari- tai lettutaikinaan, vaikka nekin ovat ihania herkkuja." Eihän mikään voita ternimaidosta tehtyä pannaria! :) Lätyistäkin tulee ylivoimaisesti parhaita juuri ternimaidosta..

  VastaaPoista
 4. Ternimaitoa saa Mäntsälän pohjoispuolelta Levannolta Kotipiiri tuottajatorilta. Aina ei lehmät poiji, mutta kun maitoa on, niin ständi on tien laidassa. Muitakin pienten tuottajien elintarvikkeita ja käsitöitä tarjolla. Kannattaa poiketa.

  VastaaPoista
 5. Jonna,

  kirjoitin sen lähinnä varmaan siksi, kun mulle ternimaito on niin äärimmäisen harvinaista herkkua, että en ole "kehdannut" jatkaa sitä mitenkään ettei sen maku katoa liiaksi. Jos olisi paljon ternimaitoa lähistöltä saatavilla, niin sitten kyll sitä raaskisi käyttää monella tapaa.

  Anonyymi,

  kiitos vinkistä! On tuonne Mäntsälään vaan sen verran pitkä matka, että kerkeis maidotkin jo mennä pahaksi :/ Mutta te jotka asutte lähempänä tai ajelette ohi: mahtava vierailuvinkki!

  VastaaPoista
 6. Lapsuuteni herkku oli keitetty ternimaito. Maito kattilaan hellalle ja hieman suolaa. Keitetään varovasti kunnes juustoaines alkaa saeta ja syödään sellaiseen kuin velliä. Luulin pitkään, että se on ainoa tapa tehdä "juustoa" ternimaidosta, kunnes huomasin, että tuskin kukaan muu tunsi tätä tapaa käyttää ternimaitoa. Saan ternimaitoa "rajattomasti" ostaa maitotilalta ja edelleen pidän tuosta tavasta käyttää sitä. Onko muilla vastaavia kokemuksia?

  VastaaPoista