Ihanassa kakussa maistuvat herkullisen suolainen aurajuusto ja makea vadelmakiille. |
Tämä kuvassa näkyvä kakku tuli leivottua jo vuoden 2023 joulun jälkiruoaksi, mutta päivänvalon resepti näkee nyt, lähes vuotta myöhemmin. En tainnut julkaista aikoinaan kuvaakaan tästä kuin Instagramin reelsissä, joten idea pääsi vähän hukkumaan, kunnes oli aika kirjoittaa vuoden viimeinen ruokajuttu osaltani Heiliin. Niinpä kaivelemaan puhelimen kuvia ja Instan tarina-arkistoa, josta lopulta kuvat löytyivätkin. Pidän aurajuustosta valtavan paljon ja tässä sen kirpakka suolaisuus muuttuu lempeäksi ja suussasulavaksi sokerien kaverina, kun kylkeen tulee vielä makea vadelmakiille. Aivan ihana jälkiruoka. Uskallan luvata, että kakku maistuu myös sellaiselle, joka ei sinihomejuustosta niin välitä. Tämän vuoden jälkkäriksi on luvassa jotain, johon tulee ennakkosuunnitelmien mukaan violettia!
10 annosta / 24-26 cm irtopohjavuoka
pohja
200 g pipareita (gluteenittomia)
80 g voita
juustotäyte
170 g aurajuustoa
1 dl sokeria
pohja
200 g pipareita (gluteenittomia)
80 g voita
juustotäyte
170 g aurajuustoa
1 dl sokeria
100 g (1 dl) ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
½ sitruunan mehu
vadelmakiille
200 g pakastevadelmia
1 ½ dl hyytelösokeria
1 dl vettä
koristelu
tuoreita vadelmia
minttua tai sitruunamelissaa
Valmista pohja. Murskaa piparit hienoksi murskaksi. Sulata voi ja sekoita voisula piparimurskan joukkoon. Vuoraa 24-26 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja tomusokeroi vuoan reunat tai käytä reunakalvoa. Taputtele piparivoiseos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Valmista täyte. Hienonna aurajuusto haarukalla. Sekoita joukkoon sokerit ja ranskankerma. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Vatkaa sillä välin kuohukerma napakaksi vaahdoksi ja lisää kermavaahto juustoseoksen joukkoon, sekoita tasaiseksi. Purista sitruunanpuolikkaasta mehu mukiin, kuumenna mikrossa kiehuvaksi. Sulata kuivaksi puristetut liivatteet kiehuvan sitruunamehun joukkoon ja jäähdytä. Sekoita jäähtynyt liivateseos nopeasti ohuena nauhana koko ajan vatkaten täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.
Valmista kiille, kun kakun pinta on hyytynyt. Laita kaikki kiilteen ainekset pieneen kattilaan ja keitä, kunnes vadelmat ovat soseutuneet. Halutessasi voit paseerata vadelmansiemenet pois tiheän siivilän avulla. Anna kiilteen jäähtyä kunnolla ja levitä hieman hyytymisen aloittanut, jäähtynyt vadelmaseos tasaisesti kakun pinnalle. Anna kakun jähmettyä kylmässä muutama tunti ennen tarjoilua. Koristele kakku ennen tarjoilua tuoreilla vadelmilla ja mintun tai sitruunamelissan lehdillä.
HUOM! Liian kuuma kiille sulattaa aurajuustotäytteen ja se voi näkyä kakun pinnalla sellaisena ikävänä sameutena ja valkoisuutena, joten kannattaa rauhassa antaa kakun hyytyä ennen kiilteen lisäämistä ja kiille saa olla oikeasti kunnolla jäähtynyttä ennen kakun päälle lisäämistä. Tämä metodi sopii kaikkiin kakkuihin, joihin tulee kiille. Jos et omista reunakalvoa, joka on sangen kätevää juustokakkuja valmistaessa, niin voitele ja tomusokeroi reunat. Silloin kakun reunoista tulee siistit ja ei tarvitse raapia vuoan reunoja piloille veitsillä.
Resepti on julkaistu 4.12.2024 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.