7.2.2024

Pavlova lemon curdilla ja mansikoilla

Juhlava ja näyttävä pavlova on täytetty tuoreilla mansikoilla, kermalla ja kotitekoisella lemon curdilla

Pavlova on näyttävä marenkikakku, jonka juuret juontavat sadan vuoden taakse Australiaan tai Uuteen-Seelantiin, jossa kevyttä herkkua on tarjoiltu venäläiselle balettitanssija Anna Pavlovalle. Pavlova on rapea päältä, sisus on vaahtokarkkimaisen sitkeä ja sen voi täyttää millä tahtoo – kesällä parhain täyte ovat marjat, talvella hedelmät ja makumaailmaan sopivat myös erilaiset kastikkeet, tahnat ja muut lisukkeet. Näyttävyydestään huolimatta pavlova on varsin vaivaton ja nopea valmistaa. Itse tein tämän pavlovan äitini pyynnöstä hänen ja isäni 40-vuotiskihlajaispäivän kunniaksi viime juhannuksena. Koska pavlovanteosta jää yli keltuaisia, keittelin täytteeksi lemon curdin luottoreseptilläni ja pilkoin täytteeksi myös lähes kilon mansikoita. Toinen suosikkini on käyttää passionhedelmää ja mangoa, jolloin pavlova käy vaikkapa pääsiäisen juhlapöytään. Kannattaa kokeilla, lopputulos palkitsee!

8-10 annosta

pavlova (g, m)
5 kananmunan valkuaista
250 g tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl omenaviinietikkaa

täyte ja koristelu (g, l)
n. 2 dl lemon curdia (resepti alla)
3 dl kuohukermaa
tomusokeria
vaniljasokeria
500-1000 g tuoreita mansikoita
tuoretta minttua

Mikäli teet itse lemon curdin, valmista se ensimmäisenä, että se kerkeää jäähtyä ja kiinteytyä kunnolla ennen kakun valmistamista. Resepti curdiin löytyy hieman alempaa. Jos käytät kaupan valmista lemon curdia, valmistuu kakku heti pavlovapohjien jäähdyttyä.

Valmista pavlova. Kuumenna uuni 100-asteiseksi ja leivinpaperoi uunipelti, piirrä leivinpaperiin n. 20 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä. Erottele kananmunien valkuaiset isoon vatkauskulhoon, säästä keltuaiset muihin leivonnaisiin. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys ja siivilöi seosta vähän kerrallaan valkuaisseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa. Sekoita viimeisenä joukkoon omenaviinietikka. Lusikoi marenki leivinpaperille piirretyn ympyrän keskelle ja levitä marenkia niin, että reunat ovat korkeat mutta keskelle syntyy kuoppa täytteitä varten. Siisti ulkoreunat esim. palettiveitsellä alhaalta ylös vetämällä. Paista pavlovaa 100-asteisessa uunissa 1 tunti 15 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä uuninluukku raolleen, anna pavlovan jäähtyä uunissa kokonaan.

Valmista täyte pavlovan ollessa uunissa. Tee ensin lemon curd jäähtymään. Sen jälkeen perkaa mansikat ja leikkaa ne siivuiksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla sekä kevyesti tomusokerilla. Kokoa pavlova levittämällä kuopan pohjalle kermavaahto, sen päälle lemon curdia ja levitä päällimmäiseksi kekomaiseen muodostelmaan mansikat. Koristele mintunlehdillä. Tarjoile pavlova heti, ettei marenki vety.

Pavlova sekä nämä oheiset täytteet ovat gluteenittomia.

Lemon curd -sitruunatahnassa on kaunis keltainen väri ja herkullinen kirpeänpehmeä maku

Lemon curd -sitruunatahna (g)

n. 3 dl valmista curdia

1 dl sitruunamehua
1 ½ dl tomusokeria
4 kananmunan keltuaista
50 g voita

Purista sitruunasta mehut ja mittaa mehu kattilaan yhdessä tomusokerin kanssa. Kiehauta seos kattilassa ja anna jäähtyä hetki. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset, säästä valkuaiset muita leivonnaisia, kuten pavlovaa, varten. Sekoita keltuaiset kattilaan mehuseoksen joukkoon koko ajan käsivispilällä vatkaten, kunnes seos sakenee, voit tarvittaessa kuumentaa seosta kevyesti liedellä, jos se on jäähtynyt liikaa. Varo massan kuumentamista liian kuumaksi keltuaisten lisäämisen jälkeen, ettei keltuaiset kokkeloidu. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita voipalat saostuneen curdin joukkoon. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja käytä jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa, säilyvyys n. 2 viikkoa. Voit myös pakastaa valmiin lemon curdin, pakastimessa säilyvyys muutaman kuukauden.

Kesäinen mansikkapavlova Suomen suvessa

Ihanaa! Pavlova on kyllä omakin suosikkini, niin ihana rakenne ja täytteeksi kun valitsee omia lemppareitaan, niin eipä voi epäonnistua. Kannattaa suosia täytteessä satokauden antimia, eli kesällä tuoreita marjoja ja hedelmiä, talvella käy tuontihedelmät kuin säilykepurkista löytyvät. Pieni yrttitupsu siellä täällä raikastaa ja kirkastaa kokonaisuutta. Täytteeksi voi lorauttaa myös vaikkapa suolakinuskia tai lakukastiketta, mikäli ne sopivat muihin täytteisiin. Curdeja voi keitellä kaikista happamista marjoista ja hedelmistä, oma suosikkini on ehdottomasti tyrni. Nyt näin vuodenvaihteessa suosittelen kokeilemaan myös veriappelsiinia tai -greippiä.

Resepti on julkaistu 7.2.2024 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Lemon curd -sitruunatahna

 

Kotitekoinen lemon curd eli sitruunatahna on herkullista sekä kauniin keltaista

Lemon curd on ollut omaa lemppariani siitä asti, kun siihen ensimmäisen kerran törmäsin joskus parikymmentä vuotta sitten. Silloin se oli vielä harvinaista tuontitavaraa eikä kukaan sitä itse vielä tehnytkään. Ensimmäisen omatekoisen curdini keittelin vasta joskus reilu kymmenkunta vuotta sitten ja sen jälkeen sitä onkin tullut tehtyä useammin. Tämä ohje on vakiintunut helppoutensa vuoksi käyttööni jo aikoja sitten, mutta hassua kyllä, tänne blogin puolelle se päätyy vasta nyt. Ainekset tähän löytyy aina omasta kaapistani ja valmista tulee noin varttitunnissa, ellei jäähtymistä lasketa mukaan.

n. 3 dl valmista curdia

1 dl sitruunamehua
1 ½ dl tomusokeria
4 kananmunan keltuaista
50 g voita

Purista sitruunasta mehut ja mittaa mehu kattilaan yhdessä tomusokerin kanssa. Kiehauta seos kattilassa ja anna jäähtyä hetki. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset, säästä valkuaiset muita leivonnaisia, kuten pavlovaa, varten. Sekoita keltuaiset kattilaan mehuseoksen joukkoon koko ajan käsivispilällä vatkaten, kunnes seos sakenee, voit tarvittaessa kuumentaa seosta kevyesti liedellä, jos se on jäähtynyt liikaa. Varo massan kuumentamista liian kuumaksi keltuaisten lisäämisen jälkeen, ettei keltuaiset kokkeloidu. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita voipalat saostuneen curdin joukkoon. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja käytä jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa, säilyvyys n. 2 viikkoa. Voit myös pakastaa valmiin lemon curdin, pakastimessa säilyvyys muutaman kuukauden.

Vinkki: curdia voi tehdä kaikista muista sitrushedelmistä, tyrnistä ja marjoista, kuten vadelmasta. Käytä marjoja paseerattuna eli siivilän läpi paineltuna, ettei siemeniä tule mukaan.

Nam! Kirpakka sitruunanmaku, kaunis keltainen väri ja keltuaisten sekä voin tuoma pehmeys luovat kyllä täydellisen liiton. Lemon curd sopii niin kakkuihin, leivonnaisiin, paahtoleivälle kuin mihin tahansa muuallekin. Kompastuskivet curdinkeitossa ovat keltuaisten ja valkuaisten erottelu (curdissa ei haittaa, jos mukana on vähän keltuaista, voisi sen tehdä jopa kokonaisista munistakin!), sillä usein curdia tulee tehtyä silloin, kun valkuaisia on tarvinnut johonkin leivonnaiseen. Keltuaiset tuppaa jäämään yli, mutta curdiin ne saa upotettua vallan mainiosti. Tämä erä on keitetty viime juhannuksena, kun leivoin pavlovaa juhannuspöytään. 

Resepti on julkaistu 7.2.2024 julkaistun Karjalan Heilin ruokapalstallani.