Karjalaiset perinneherkut, vatruskat, voi täyttää myös fetalla ja pinaatilla |
Oheinen feta-pinaattivatruskoiden resepti on saanut idean Ilomantsin Parppeinpirtin
kreikkalaisvivahteisista vatruskoista ja reseptin pohjana taas on mainion uuden
Marttojen julkaiseman Makumatka Karjalaan –reseptikirjasen vatruskat.
Lopputuloksena taas ovat vatruskat minun tapaani valmistettuna. Vatruskat eivät
ole vaikeita tehdä, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla näitä karjalaisia herkkuja!
Perinteiseen tapaan vatruskat täytetään keitetyllä riisillä,
kananmunahakkeluksella ja lurauksella sulaa voita, jos minun versioni tuntuu
liian erikoiselta.
n. 20 kappaletta
vatruskataikina
n. 1 kg perunoita
1½-2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
n. 1½ tl suolaa
täyte
rypsiöljyä tai voita paistamiseen
140 g tuoretta pinaattia
200 g fetajuustoa
2 dl pitkäjyväistä riisiä
merisuolaa myllystä
sulatettua voita voiteluun
Kuori perunat ja lohko ne. Keitä perunat suolalla
maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta perunat kuumina
perunasurvimella. Jäähdytä perunamassa. Sekoita jäähtyneeseen perunaan kananmuna
ja suola, lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat kiinteähkön taikinan. Taikinan
pitää olla käsiteltävää, mutta ei liian kovaa. Vältä turhaa vaivaamista.
Valmista täyte: keitä riisi suolalla maustetussa vedessä
ja jäähdytä. Kuullota huuhdeltu ja valutettu pinaatti paistinpannussa pienen
voinokareen tai öljytilkan kanssa. Hienonna jäähtynyt pinaatti pieneksi
silpuksi, sekoita se jäähtyneen riisin joukkoon ja lisää mukaan haarukalla
muhennettu fetajuusto. Mausta seos suolalla, halutessasi voit lisätä ripauksen
mustapippuria. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
Muotoile taikinasta paksuhko pötkö ja jaa se noin 20
osaan. Taputtele palat käsin litteiksi ohuiksi ympyrän mallisiksi lätyiksi
(halkaisija max. 10 cm) jauhotetulla pöydällä. Laita lätyn toiselle puoliskolle
reilu ruokalusikallinen täytettä ja käännä taikinaraapan tai lastan avulla
taikina täytteen päälle. Ummista vatruskat ohutreunaisella pikkulautasella
rullaamalla, lopputuloksen pitää olla puolikuun muotoinen. Voit käyttää
ummistamiseen myös sormilla nypyttämistä tai taikinaraappaa. Paista vatruskat ruskeapilkullisiksi
250-asteisessa uunissa keskitasolla, reilu 10 minuuttia. Voitele valmiit
vatruskat sulatetulla voilla ja tarjoile ne hieman jäähtyneinä. Kaveriksi sopii hyvin munavoi.
Taikinapötköstä leikataan paloja, jotka taputellaan läkkäröiksi ja sitten ne täytetään |
Vatruskat ummistetaan teräväreunaisella lautasella leikkaamalla. Jämäpalat muotoillaan uudeksi taikinakiekoksi. |
Uunia odottavat vatruskat |
Vatruskan ohuen kuoren sisältä löytyy feta-pinaatti-riisitäyte |
Näyttääpä herkulliselta! :)
VastaaPoistaTaikina on niin ihanan pehmeännäköistä kuvassa, että siihen tekisi mieli upottaa kätensä.
VastaaPoistaIhanan näköisiä, mummun kanssa tehtii karjalaisia perinneruokia :) Mitä muuta voisi laittaa sisälle? Riisi ja?
VastaaPoista-anna