Kasvisvoileipäkakussa maistuu mm. fetajuusto |
Tämän kasvisvoileipäkakun valmistin maaliskuussa kolmekymppisilleni ja
ystäväni lähestyviä ylioppilasjuhlia silmällä pitäen. Kakkua tituleerattiin voileipäkakkujen maistamiseen
erikoistuneiden ystävieni parissa jopa parhaimmaksi ikinä, joten voin taata sen
maistuvan mainiosti kasvissyöjien lisäksi myös lihansyöjille. Usein kasvisvoileipäkakun täytteet ovat tylsiä ja mauttomia, joten tässä makua on saatu aikaiseksi hieman normaalia enemmän. Jätin reseptistä kuitenkin tietoisesti oliivit pois, sillä olen huomannut niiden aiheuttavan monelle nyrpistelyä. Jos leipänä käyttää muuta kuin pelkkää vaaleaa, saa kakkua myös ruokaisammaksi ja maukkaammaksi. Myös vuokaleivän käyttäminen voileipäkakkuihin on enemmän kuin tervetullutta, mutta välillä sitä on vaikea löytää kaupasta ja aina ei toki leipomaankaan kerkeä.
8-12
hengelle (yksi tavallinen leipävuoka)
12
isoa paahtoleipäviipaletta (ja pari extrapalaa vuoan reunojen täyttämiseen)
2
dl vettä
1 kasvisliemikuutio
juustotäyte
200
g maustamatonta tuorejuustoa
(tarvittaessa
nokare kermaviiliä)
200
g fetajuustoa (tai salaattijuustoa)
n.
100 g aurinkokuivattua tomaattia
½
punasipuli
(1 dl tuoretta basilikaa)
mustapippuria
myllystä
(merisuolaa
myllystä)
kurkkutäyte
200
g maustamatonta tuorejuustoa
1
kurkku
1
valkosipulinkynsi
merisuolaa
myllystä
mustapippuria
myllystä
kuorrutus
100
g ranskankermaa
200
g aurinkokuivattu tomaatti –tuorejuustoa
ripaus
merisuolaa myllystä
koristeluun
tomaattia,
kurkkua, fetajuustoa, punasipulia, rucolaa, oliiveja
Kiehauta
kattilassa vesi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Anna jäähtyä. Vuoraa
pitkulainen leipävuoka tuorekelmulla ja jätä kelmun reunoja reilusti roikkumaan
vuoan yli. Leikkaa leivistä ohuelti reunat irti (tee reunoista vaikka
krutonkeja tai kuivata ja jauha korppujauhoksi).
Juustotäyte:
Sekoita kulhossa tuorejuuston joukkoon murustettu fetajuusto ja sekoita
tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit sekä
silputtu punasipuli. Mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla
(huomioi juuston suolaisuus). Mikäli käytät basilikaa, lisää se lopuksi hienoksi silputtuna. Mikäli tahna on liian tönkköä, löysytä nokareella
kermaviiliä.
Kurkkutäyte:
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja valuta siivilässä, tarvittaessa puristele
neste pois käsin ettei täytteestä tule liian vetinen. Sekoita kurkkuraaste
kulhossa tuorejuuston ja kanssa, mausta merisuolalla, mustapippurilla ja
hienoksi raastetulla valkosipulinkynnellä.
Asettele
vuokaan kolme paahtoleipäsiivua ja täytä tarvittaessa aukot pikkupaloilla
leipää. Kostuta leivät kevyesti kasvisliemellä. Levitä päälle puolet juustotäytteestä.
Paina päälle seuraava kerros leipiä ja kostuta ne. Levitä päälle koko
kurkkutäyte. Tee seuraava leipäkerros kuten edellinen ja levitä päälle loput
juustotäytteestä. Levitä päälle viimeiset leivät, kostuta ne kevyesti ja vuoraa
tuorekelmulla kakku tiiviiksi. Anna maustua kylmässä vähintään muutama tunti
tai mieluiten yön yli.
Tee
kuorrutus. Sekoita pehmennetyn tuorejuuston joukkoon ranskankerma ja levitä
seos tasaisesti koko kakulle. Koristele kakku haluamillasi koristeilla, kuten
kirsikkatomaateilla, fetajuustolla, punasipulirenkailla ja basilikalla.
Koristelussa kannattaa käyttää täytteen raaka-aineita, jolloin jo koristelu
kertoo kakun sisällöstä. Eli kasviskakun koristeluun ei kannata käyttää kalaa
ja lihaa, vaan säästää ne niillä täytettyihin herkkuihin. Vinkki: Varaa
voileipäkakkua n. 100-150 g per henkilö.
Resepti on julkaistu pitämälläni suolaisten ja makeiden kakkujen kurssin reseptivihkossa huhtikuussa ja Heilin ruokasivulla vappuna.
Voileipäkakku kannattaa koristella täytteen aineksilla, jolloin ruokailijat huomaavat sen sisällön. Kasviskakun voi koristella runsaamminkin. |
Voileipäkakussa käytetyt täytteet sopivat myös mainiosti esim. uuniperunan täytteeksi, täytettyihin pieniin voileipiin, tuulihattuihin tai munakas- ja tuulihatturulliin. Minäkin tykkäsin tästä erittäin paljon, joten nyt ei aina tarvitse valmistaa pelkkää huikean hyvää kinkkuvoileipäkakkua. Tämä resepti jää siis varmasti käyttööni ja uudet kasvisvoikkari-ideatkin muhivat jo päässäni. Sain muuten vinkin käyttää porkkanaa (kasvis)kakun täytteenä, joten tämä menee ainakin tuotekehittelyyn! Millaisia voileipäkakkuja sinä olet syönyt tai valmistanut? :)