23.10.2012

Lempeä kurpitsakeitto ja yrttiöljyä

Lempeää kurpitsakeittoa ja maukasta yrttiöljyä
Viime aikoina ei ole paljoa kerennyt kokkailemaan, mutta aina välillä kuitenkin jotain. Nyt oli hyvä syy hääräillä keittiössä ja kutsua kolme rakasta ystävää illallisseuraksi, kun sain kehitellä reseptin Cono Sur -reseptikilpailuun. Kilpailussa tuli luoda kasvisruokaresepti viinin seuralaiseksi ja itse päädyin kokkailemaan kurpitsasta lempeää kasvissosekeittoa, jota maustoi myös pinnalle lorautettu vihreä yrttiöljy. Keitossa oli juureva maku ja pieni makeus, yrttiöljy piristi ruokaa ja toi siihen pientä potkua - paahdetut siemenet toivat puolestaan rakennetta muuten niin samettiseen keittoon. Olipa oikein mukava ja maukas ilta, kuin pieni juhlahetki kiireisen arjen keskellä!

2 sipulia
3 porkkanaa
6 perunaa
1 granny smith -omena
1 litra kurpitsapaloja
nokare voita
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
1/3 punttia timjamia
suolaa
mustapippuria
chilijauhetta
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1½ dl kuohukermaa
1 rkl siirappia

½ punttia timjamia
½ punttia persiljaa
1 dl extra virgin olive oilia
1 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

1 kurpitsan siemenet
suolaa

koristeluun 4 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä ja timjamia, kaveriksi patonkia
lasiin Cono Sur Brut -kuohuviiniä ja Cono Sur Vision Riesling -valkoviiniä

Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota kasvispaloja voissa isossa kasarissa viitisen minuuttia ja lisää joukkoon vesi sekä kasvisliemikuutio. Keitä kasviksia, kunnes ne ovat pehmeitä, lisää joukkoon timjami ja muut mausteet. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä, lisää joukkoon vuohenjuusto ja kuohukerma, aja seos tasaiseksi. Kaada keitto takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta siirapilla ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Anna hautua hetki miedolla lämmöllä ja kuumenna kunnolla juuri ennen tarjoilua.

Mittaa timjami, persilja ja öljyt sekä ripaukset suolaa ja pippuria korkeaan kulhoon ja soseuta seos sauvasekoittimella. Jäähdytä ennen tarjoilua jääkaapissa. Öljyn annostelu käy kätevästi pienestä pullosta, jossa on kaatonokka. 

Paahda isot ja pestyt kurpitsansiemenet 75-asteisessa uunissa sillä välin, kun keitto porisee liedellä. Kun siemenet ovat kuivia ja keveän rapsakoita, nosta lämpötila 150 asteeseen ja paahda muutama minuutti, kunnes siemenet ovat saaneet hieman väriä ja tuoksuvat pähkinäisiltä, varo polttamasta. Suolaa siemenet heti, kun ne on nostettu pois uunista. Jäähdytä. Siemenet säilyvät hyvin ilmatiiviissä rasiassa ja sopivat hyvin keittojen tai salaattien pinnalle ripoteltaviksi.

Keitto maistuu makoisalta patongin kanssa
Keitossa oli jännää se, että vaikka se sisälsi vuohenjuustoa, se ei hallinnut makua - oikeastaan juustoista nauttivat herkkusuut voisivat tuplata vuohenjuuston määrän keittoonsa tai vähintään ripotella sitä keiton pinnalle. Mikäli taas vuohenjuusto ei miellytä, voi sen jättäää kokonaan pois tai korvata vaikkapa maustamattomalla tuorejuustolla tai hieman suuremmalla lorauksella kuohukermaa.

Eikä annoksen väritkään olleet hassummat!
Maljat nostimme Cono Sur Brut -kuohuviinillä, joka sopi mainiosti keiton makumaailmaan. Kohta kuitenkin testasimme myös pitkällisen harkinnan jälkeen Cono Sur Vision Rieslingiä, joka on voittanut Viini-lehden vuoden valkoviini -tittelin vuonna 2011. Hyvä viini olikin!Ystävilleni sekä itselleni keitto maistui hyvin ja koko kattilallinen hupenikin hetkessä. Koska meistä kaikki tykkää eniten kuohuviineistä ja samppanjoista, meille mieluisampi makupari ruoan kumppaniksi oli tietenkin kuohuviini. Veikkaisin, että tulen varmasti ostamaan kyseistä kuoharia jatkossakin!

Timjami on kyllä yksi lempiyrteistäni, ihan ehdottomasti!
Cono Surilta saadut maistiaiset
Testasimme keskellä olevan skumpan ja vasemmalla olevan Vision Rieslingin, oikean reunan Riesling jää odottamaan tulevia kokkaushetkiä. Kiitos Cono Surille inspiroivasta kilpailusta ja tuotenäytteistä! Itse kilpailu julkaistaan piakkoin Viinikassi.fi-sivustolla, joten kannattaa seurata blogiani ja erityisesti Cebicin keittiössä -Facebook-sivua, jossa tarinoidaan silloinkin kun blogissa on hiljaisempaa.  

22.10.2012

Vaniljaiset marengit

Vaniljamarengit


Valkuaisia jäi yli, kun tein limepiirasta eli key lime pie'ta. Siispä tein niistä marenkeja ja tällä kertaa ne onnistuivatkin täydellisesti. Marenkeja tulee melko reilusti, mutta ne säilyvät hyvin kuivassa peltirasiassa huoneenlämmössä. Marenkivaahdosta voisi tehdä myös pohjat pavlovaan. Kätevä vierasvara, josta tekee hetkessä näyttävän jälkiruoan kasaamalla kerroksittain maljoihin marenkimurua, kermavaahtoa, hilloa ja marjoja, ehkä myös keksejä murusteltuna :)

5 kananmunan valkuaista
5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
muutama pisara sitruunan tai limen mehua
1 tl omenaviinietikkaa (käytin väkiviinaetikkaa, kun en löytänyt omppua)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja lisää joukkoon sokerit. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa, kiinteää ja kauniin kiiltävää ja sokeri on liuennut vaahtoon (ei näy, eikä ratise hampaissa). Lisää sitrusmehu ja etikka, pursota kauniita marenkeja esim. tähtityllalla pellille ja kuivata uunissa 75 asteessa kolme tuntia (pienemmät vähemmän aikaa, isommat pidempään). Sammuta uuni ja laita uuninluukun väliin puukapusta, anna marenkien kuivua raollaan olevassa uunissa yön yli. Jos käytät tavallista uunia, vaihtele peltien paikkaa, että kaikki marengit kuivuvat tasaisesti. Kiertoilmauunissa ei tarvitse vaihdella peltien paikkoja, paistoaikakin saattaa olla hetken lyhyempi. Säilytä kuivassa ja tiiviissä rasiassa.

Hyviä tuli :) Marengit olivat valkeita ja maistuivat vienosti vaniljalle, sitrus ei maistu mutta vaikuttaa väriin ja koostumukseen etikan tavoin. Ilman niitä marengeista tulisi hajoavia ja kellertävänrusehtavia väriltään. Voimakkaampaa makua halutessaan massan voi maustaa aromeilla tai karkkirouheilla ja värjätä elintarvikeväreillä tai mansikkatomusokerilla.

Mummon marenkirasia

Mummo säilytti omatekoisia marenkeja ihanassa vanhassa peltirasiassa, johon miekin perinteitä kunnioittaen laitoin marenkini. Ja rasia jemmataan visusti yläkaapin reunaan, josta se nostetaan kahvipöytään :) 

Marengit uunissa kuivumassa