21.6.2014

Nyhtöpossu-pitaleivät

Nyhtöpossua ja guacamolea pitaleivässä
Tein aiemmin keväällä parista kilosta kassleria nyhtöpossua, joten sitä jäi monta pussillista pakastettavaksikin. Niinpä vappuna (jep, päivitykset laahaa hieman...) pääsin ruoanlaitosta helpolla: pari pussia nyhtistä sulamaan, guacamole muutamassa minuutissa valmiiksi, kasviksia palasiksi ja kaikki herkut pitaleivän sisään. Nyhtöpossun loput ajattelin käyttää cannelloneihin tai lasagneen, että saan käytettyä kaappien kätköistä tuotteita pois. On nimittäin aikamoiset määrät erilaisia ruokatarvikkeita niin pakastimissa kuin kuivakaapeissakin, vaikka yrittää pitää ylimääräiset jemmat minimissä. Ja kohta on taas marja-aika...

4 annosta

400 g valmista nyhtöpossua
4 pitaleipää
1 prk kermaviiliä/ranskankermaa
2 avocadoa
½ pieni sipuli
1 lime 
ripaus chilijauhetta
ripaus suolaa
tomaattia
kurkkua
sipulia
jäävuorisalaattia

Ota nyhtöpossu sulamaan ja laita se pieneen uunivuokaan. Paista 175 asteessa, kunnes liha on lämmennyt ja saanut hieman väriä. Tee sillä välin guacamole valmiiksi, eli muussaa avocadon malto, lisää joukkoon hienoksi silputtua sipulia (noin puolikas), limenmehua ja ripaukset mausteita. Yleensä laitan guacamoleen vielä kuutioitua tomaattia, mutta tällä kertaa jätin sen pois muiden täytteiden takia. Suikaloi sipulia, hienonna tomaattia, kurkkua ja salaattia. Paista pitaleipiä uunissa pakkauksen ohjeen mukaan juuri ennen tarjoilua. Halkaise pita, sipaise pohjalle kermaviiliä, lisää kasviksia ja kunnon kasa nyhtöpossua. Viimeistele annos guacamolella ja tarjoile välittömästi.

Herkullista! Nyhtöpossu ja pita ovat oiva pari, joiden kaveriksi käy myös guacamole varsin mainiosti. Sisään voisi laittaa myös hyvää juustoa tai majoneesia, mistä ikinä sattuukin pitämään. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun perheeni pääsi maistamaan nyhtöpossua ja hyvin maistui heillekin. Liha sai kiitosta mukavasta maustaan ja mehevyydestään, vaikka en edes laittanut nestettä mukaan lämmitysvaiheessa. Se mitä näistä pitoista jäi lihaa yli, taisi päätyä lopulta salaattiin tai leivän päälle. Ja seuraavan kerran pitää kyllä pitaleivät tehdä alusta alkaen itse, niin maut saisi vielä uudelle levelille. Lapsuudesta saakka täyttämässäni ruokaohjekirjassa on joku pitaleipien resepti, mutta ystäväni ohje taitaa olla vieläkin parempi. Pitääkin etsiä resepti jostain!

3.6.2014

Valkosuklaamousse-lakkakakku

Juhlava valkosuklaamoussella ja lakkahillolla täytetty ruusukakku
Viime aikoina olen saanut onnekseni leipoa paljon erilaisia täytekakkuja niin perheen omiin juhliin kuin tilauksesta asiakkaillenikin. Samalla omat taitoni karttuvat ja pääsen kokeilemaan kaikkea uutta ja erilaista. Tätä kakkua pidän yhtenä onnistuneimmista kakuistani, kun vertaa lähtökohtiani siihen, etten vielä kolme vuotta sitten saanut tehtyä mitenkään edustuskelpoista täytekakkua. Pursotukset ovat siis parantuneet ja tekniikat hioutuneet, mutta mikäpä uusi ei vaatisi opettelua ja kovaa treeniä. Ruusupursotukseen tutustuin ensimmäistä kertaa kolmisen kuukautta sitten, kun leivoin työkavereilleni vaaleanpunaisen ruusukakun ja nyt äitienpäiväksi leivoin taas uutta kokeillen: ruusupursotuksen alle kätkeytyi suussasulavaa valkosuklaamoussea! Tällaista moussea tein siis ensimmäistä kertaa, mutta en todellakaan viimeistä. Ihan mielettömän hyvää! Suklaamousseen voi käyttää mielensä mukaisesti mitä tahansa suklaata: tummaa, maito- tai valkosuklaata ja se maistuu herkulliselta varmasti myös ihan vaikka pienestä jälkiruokamaljasta nautittuna.

26 cm/3 litran vuokaan

kakkupohja
6 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
vehnäjauhoja
leivinjauhetta

valkosuklaamousse
200 g valkosuklaata (Panda)
2 kananmunaa
½ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
n. 1 rkl vettä

täyte
lakkahilloa

kuorrutus
8 dl vispikermaa
3 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
kultaisia ja valkeita pieniä nonparelleja
50 g valkosuklaata rouhittuna

Mittaa kananmunat yksitellen korkeaan lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin vehnäjauhoja puolet, puolet perunajauhoja ja pari teelusikallista leivinjauhetta. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa tanakaksi, kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kippaa joukkoon siivilän tai jauhosihdin läpi jauhoseos. Nostele jauhoseos varovasti nuolijalla muna-sokerivaahtoon. Voitele ja korppujauhota vuoka, kopauta vuoasta ylimääräiset korppujauhot pois. Kaada taikina juuri ennen paistamista vuokaan ja paista 175 asteessa kullanruskeaksi, noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla keskeltä, jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista vielä hetki. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä hetki, irrota tarvittaessa reunoja vuoasta ja kumoa kakku. Anna jäähtyä.

Tee valkosuklaamousse. Sulata paloiteltu valkosuklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Lämmitä suklaata kerrallaan noin 10 sekuntia. Jäähdytä. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vispaa kerma napakaksi vaahdoksi pienessä kulhossa. Vispaa kananmunat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi isommassa kulhossa. Yhdistä isossa kulhossa vaahdot ja jäähtynyt valkosuklaa. Kuumenna tilkka vettä ja sulata veteen kuiviksi puristetut liivatteet. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon.

Leikkaa kakku kolmeen osaan isolla leipäveitsellä. Kelmuta pesty vuoka ja laita kansiosa (kumotun kakun päällimmäinen kerros) vuokaan paistopinta alaspäin. Levitä kakkupohjalle kunnon kerros lakkahilloa ja kaada päälle puolet valkosuklaamoussesta. Nosta päälle kakun keskikerros ja täytä samoin. Nosta kanneksi viimeinen kerros kakkulevyä ja kääri vuoka kelmuun. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta sokereilla. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kauttaaltaan kakulle. Laita pursotinpussiin kuusisakarainen tähtitylla (esim. Wilton M1) ja pursota lähellä kakunpintaa pyörylöitä. Aloita pursottaminen kakun alareunasta ja etene ylöspäin. Pursota kakun päälle vain yksi kerros ruusuja. Veistä valkosuklaasta kiekuroita kuorimaveitsellä ja ripottele suklaa kakun keskelle. Ripottele pinnalle vielä hieman sävyyn sopivia nonparelleja. Anna olla jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Tarkempi ohje täytekakun tekemiseen vaihe vaiheelta löydät täältä.

Valkosuklaamousse-lakkakakku
Voi kuinka herkullista kakku olikaan! Tämän kakun perheenikin listasi tekemieni täytekakkujen ykköseksi. Kakku voi kuulostaa makealta, mutta lopputulos oli erittäin tasapainoinen eikä kuitenkaan liian makea. Ja ruusupursotus on yllättävän helppo ja nopea tapa koristella kakut näyttäviksi, seuraavaksi pitänee kokeilla kahdella eri värillä pursotettuja ruusuja tai siten, että värjää toiselle puolelle pursotinpussia tulevan kerman vaikkapa hempeän vaaleanpunaiseksi ja osan jättää valkoiseksi.

Osittain syöty kakku, tästä näkee kauniit kerrokset
Ostin aiemmin keväällä Joensuun Sirkkalassa sijaitsevasta Valion tehtaanmyymälästä meijerin kupeesta 2,5 kilon sankon lakkahilloa. Koska lakkahilloa on melkoisen runsas määrä, voitelin hillolla kaikki kakkupohjien leikkuupinnat, kun normaalisti laitan hilloa vain yhteen kohtaan per täyteväli. Tehtaanmyymälä ei ole meijerialueella, vaan maito-osuuskunnan pitämässä myymälässä ja se on kaikille avoin. Erityisen edulliseksi koin tuon lakkahillon ja laktoosittoman voin, jota ostinkin useita paketteja. Ihanaa saada taas lakkahilloa monen vuoden ei-oon jälkeen!

Käyttämäni suklaa, Pandan valloittava valkoinen
Panda on julkaissut jo aiemmin keväällä Panda leipoo -sivuston, jolta löytyy suklaisia herkkureseptejä ja jolla on käynnissä myös kaikille avoin leivontakilpailu. Leivo Pandan suklaista jotain vaikkapa kevään ja kesän juhliin sopivaa, ota valokuva reseptin kaveriksi ja osallistu kilpailuun. Lisäksi reseptejä pääsee myös äänestämään sivustolla. Parhaiden suklaaleipureiden kesken jaetaan hienoja palkintoja, kuten kMix-yleiskone, keittokirjoja, tuotepalkintoja ja lisäksi luvassa on myös yllätyspalkintoja. Joten kannattaa käydä kurkkaamassa ja osallistua!

***
 Blogirinki
Yhteistyössä Panda suklaa